HA EN GOD UKE

Mandag imorgen.

For noen – ukens beste dag.

For andre – ukens tyngste dag

«Ny uke nye muligheter» «Hurra det er mandag» er to poster på Facebook som dukker opp hver mandag fra ulike mennesker. Men, om en ikke har det sånn, om en er på en plass i livet der det å skulle gå på og kjempe seg igjennom ENDA en uke, fremstår som en nesten uoverkommelig oppgave, da virker kanskje den superoptimistiske og energiske hilsen av en ny uke mot sin hensikt for den som leser.

Ingenting kommer av seg selv, og for noen av oss krever det å ha en positiv tilnærming til hverdagen at vi øver. Akkurat som å lære seg å spille et musikkinstrument eller mestre en hobby, er det å mestre hverdagen – å se uken som en mulighet og ikke et problem – noe det går an å lære seg. På samme måte som det er å reise et bygg, så må en også når det gjelder å leve bryte ting ned i enkelthandlinger og prosesser.

– Taket kommer ikke på før veggene er ferdig

– Veggene kan ikke bygges før grunnmuren er på plass

– Grunnmuren kan ikke bygges før tomten er planert

Her kommer noen punkter som kanskje kan være til nytte for  deg som ønsker å møte den nye uken med optimisme og pågangsmot.

  1. Bestem deg for å ha en god uke.

Ja, det kan høres banalt ut, men som med alt annet så starter også denne prosessen på innsiden. Om vi bestemmer oss for at denne uken skal være en god uke, så er sannsynligheten mye større for at den blir det, enn om vi ikke aktivt tar dette valget. Ved å velge og se frem til det som skal komme med forventning i stedet for med frykt og bekymring eller til og med resignasjon, møter vi utfordringer med bedre energi og større mulighet til å takle det om kommer. Bestem deg for å ha en god uke!

  1. Unn deg delmål og små gleder.

Planlegg små og enkle aktiviteter innimellom som du vet gir deg glede. Om det er å sette av tid til å lese en bok, gå en tur, sitte helt i ro og drikke en kopp kaffe mens du tenker over livet, eller å spise noe ekstra godt, så sett av tid til å gjøre det. Planlegg at «på tirsdag skal jeg ringe til en venn jeg ikke har snakket med på lenge» og gled deg til det. «På onsdag skal jeg lage meg speilegg og bacon til kvelds» og se frem til det. «På torsdag skal jeg sitte en time for meg selv å lese en bok» og bruk tid dagene før på å finne boken du skal lese. «På fredag skal jeg gå en tur» kanskje du til og med skal finne noen å gå turen med? De aller fleste av oss klarer å sette av 30 – 60 minutter egentid på en hverdag om vi bare planlegger litt. Unn deg delmål og små gleder!

  1. Tenk over de tingene du har å være takknemlig for.

Om vi setter oss ned og tenker over hva vi har i livet, og fokuserer på det, vil dette tilføre oss glede. Bare det at vi faktisk lever er for de aller fleste av oss noe å være takknemlig for. Så lenge det er liv er det håp, er et uttrykk jeg er veldig glad i, så kanskje det er stedet å begynne? Tenk over de tingene du har å være takknemlig for!

  1. Finn noen å dele en glede med.

Lag en avtale med noen du er glad i om å møtes, eller i alle fall å ta en prat på telefon. Bestem deg før samtalen for en glede du vil dele. Et positivt budskap. Om du må bruke litt tid på å finne hva du vil dele, gir det deg en ypperlig anledning til å tenke igjennom hva du har og hvordan du har det – med et positivt fortegn. Finn noen å dele en glede med!

Dette er noen av tankene jeg har lyst til å dele med deg om hvordan du kan ha en god uke. Til syvende og sist er det faktisk opp til hver og en av oss hvordan ukene blir. Min påstand er nemlig at livskvalitet påvirkes 10% av hva som skjer med oss og 90% av hvordan vi reagerer på det som skjer.

Thor Brekkeflat og jeg har skrevet boken 52 som inneholder 52 ulike tekster som er ment å gi påfyll for å få en bedre hverdag og en bedre uke. Om du synes det jeg har skrevet her gir mening, og har lyst å lese flere slike tekster kan du bestille boken her: www.52.no

Hva har DU tenkt å gjøre for å ha en god uke?