52

I boken 52 finnes 52 ulike tekster som er ment å skulle leses en hver uke. Meningen er at hver tekst skal gi anledning til å starte uken med noen nye tanker, og forhåpentligvis litt påfyll.

Her kommer et av kapitlene i boken som handler om å ikke ha tid.

Om du ikke har boken, kan du sikre deg den på www.52.no

29 Jeg har ikke tid

Hvor mange ganger har jeg ikke brukt det uttrykket når jeg ikke har fått gjort noe, at det var fordi jeg ikke har tid?

Men det har jeg jo! Jeg hadde akkurat nøyaktig like mye tid som alle andre. 60 sekunder i hvert minutt, 60 minutter i hver time, 24 timer i døgner, og så videre.

Det handler om er at hver og en av oss benytter våre sekunder minutter og timer ulikt. Vi kan ikke styre tiden. Den tikker i vei med samme hastighet uansett hva vi gjør eller hvor vi befinner oss. Vi kan derimot bestemme våre egne aktiviteter og hvordan vi utnytter tiden.

Noen får gjort imponerende mye ut av tiden sin, noen sånn passe og andre veldig lite. Det finnes ingen fasit.

Noen fyller tiden sin med så mange aktiviteter at de glemmer å puste. Jeg har brukt mye tid på å finne en ballanse i hvordan jeg bruker min tilmålte tid. I denne prosessen har jeg innsett det ubehagelige faktum at jeg ikke kan være der andre mener jeg bør være til enhver tid. Jeg rekker ikke å være med på alle dugnader. Jeg rekker ikke å være med på alle familiebesøk, eller på alle møtene og veldedighetsarrangementene. Klart jeg skal stille opp for fellesskapet. Klart jeg skal hjelpe idrettslaget til poden å koke kaffe, men kanskje ikke hver gang. Kanskje det er helt greit at vi av og til sier nei og dermed også akseptere at andre kan si nei?

Det er viktig å ikke  fylle tiden med så mange ting at du ikke har tid til å leve, puste, lytte til musikk, lese en bok, gå en tur, eller føre en samtale med dine nærmeste –for tiden har vi, innholdet bestemmer vi selv.