Bytt bilde med jevne mellomrom!

Er du den samme personen nå, som du var i fjor? For 5 år siden, 10 år siden, 20 år siden – eller enda lenger tilbake? Selvsagt ikke. Men husker du å se på menneskene du har rundt deg, og dermed legge merke til at også DE forandrer seg? Kanskje du må «bytte bildet» du har av disse menneskene, og se etter hvem de faktisk er?

Hvis du har vært partner med noen en tid, (uansett om det er vennskap, kjærlighet eller forretninger det gjelder) så er ikke partneren den samme nå som den var da du inngikk dette partnerskapet. Det er for den saks skyld ikke du heller. Dere har forandret dere. Du vet at du selv har forandret deg, men husker du på at det gjelder dere begge? En av årsakene til frustrasjoner som oppstår i relasjoner mellom mennesker, spesielt nære relasjoner, er ofte at vi ikke ser hvem den andre har utviklet seg til å bli. Vi går ofte på autopilot og behandler partneren vår på samme måte nå, som da vi traff hverandre. Men ved å utvikle oss, ser vi annerledes på livet, menneskene, opplevelsene og miljøet. Vi tenker på en annen måte, vi handler på en annen måte. Og – om andre ikke ser oss for den vi faktisk ER – blir vi frustrert. Men husker vi at dette gjelder begge veier?

Dette er vanskelig å legge merke til, for endringer som skjer er ofte veldig små på kort tidshorisont, men blir store over tid. Saken er bare den, at dersom vi ikke ser etter, så oppdager vi ikke forandringen. Vi må altså bevisst velge å se etter disse forandringene, og å lære oss hvordan de påvirker både den andre og meg selv. Noen ganger må vi faktisk sette av tid til å bli kjent med mennesker på nytt. Dette fordrer at vi selv er interessert, oppmerksomme og ser etter. Det avhenger av at vi stiller spørsmål. Dette kan for eksempel også handle om overgangen i våre barns liv. Vi kan ikke behandle dem likt i alle aldre. Men for å være rettferdige og gode foreldre, må vi faktisk se dem i den livsfasen de er. På samme måte er det med kjærester / ektefeller / samboere. Hverken de eller vi er de samme i dag som da vi traff hverandre. Om vi sørger for å sette av tid til å være godt kjent med hverandre underveis, så utvikler vi oss sammen, og forholdet varer og blir bedre og bedre. Men om vi ikke gjør det. Om vi heller vokser på hver vår side, og bare møtes innimellom og vår adferd er den samme, vi omgås på «gammel vane», da blir frustrasjonene store, og veldig ofte er det dette som fører til både krangler og samlivsbrudd. «Du ser meg ikke» er en svært vanlig anklage jeg hører når jeg har samtaler med par som trenger coaching. Og ofte er det akkurat det som er problemet. Vi ser den vi kom sammen med. Vi ser ikke den vi ER sammen med. Så for å endre på dette, må vi altså se etter.

Her kommer igjen spørsmålet; Kan Du Gjøre Noe Med Det? Og svaret i dette tilfellet er et rungende JA!

DETTE kan vi DEFINITIVT gjøre noe med. Men vi må altså, også i dette tilfellet, huske at Uten Handling Skjer Ingenting. Vi må være villige til å bytte ut det gamle bildet vi har av menneskene rundt oss med et nytt. Vi må ta et nytt bilde. Og alle som har vært hos fotograf vet at det å ta ett godt bilde er en prosess som krever oppmerksomhet på detaljer. Og for å finne detaljer må vi se etter. Og for å se etter skikkelig, så må vi sette av tid. Og setter vi av tid, så er det sannsynlig at vi finner ting vi ikke har funnet før.

Kanskje vi ikke liker alt vi finner, og kanskje vi finner ting vi virkelig liker. Uansett, vi må akseptere at utvikling skjer, og vi må lære oss hvordan vi skal forholde oss til endring! Ofte – om vi er villig til å akseptere dem – tilfører endringer muligheter og opplevelser og nye aspekter. Men det er altså nok en gang opp til oss selv hvordan vi håndterer dette.

Husker du å bytte bilde?