«Det hjertet er fullt av, renner munnen over med»

Dette sies å være et gammelt nordisk ordtak, men det finnes også flere steder i Bibelen. Uansett hvor det stammer fra, er det noe som er svært viktig å legge seg på minnet. Jeg tenker at det er et ledd som kan tilføyes her. Det hjertet er fullt av, fylles også tankene våre med, og det renner munnen over med. Og hva er det som kommer inn i hjertet og tankene våre? Jo det er det vi velger å fylle på med

Hva fyller vi hjernen og hjertet med i disse dager? Frykt? Eller håp? Ser vi etter muligheter, eller venter vi på at verden skal bryte helt sammen rundt oss? Eller blir vi bare apatiske? Fyller tiden med gjøremål som egentlig bare er tidsfordriv?

Vi opplever nå den verste krisen i verden siden andre verdenskrig. Jeg tror menneskene i fremtiden kommer til å snakke om verden før og etter Corona Pandemien. Vi endrer vaner og adferd. Vi aksepterer nye måter å arbeide på, å kommunisere på. Vi aksepterer å omgås med en distanse vi aldri har gjort tidligere. Hjemmekontor, nettmøter, streaming, adskillelse. Alt dette er nå plutselig en del av hverdagen. Vi aksepterer – omtrent uten protester – at myndighetene pålegger oss restriksjoner som for bare noen uker siden ville vært utenkelige i et fritt samfunn. Og midt oppe i alt dette, er det opp til hver og en av oss hva vi fyller opp hjertene våre med!

Mennesker deles opp i introverte og ekstroverte. Introvert betyr at en henter energien innenfra. En tappes for energi av å tilbringe tid med andre, og blir sliten. Introverte har behov for å være et stille sted for seg selv når de skal samle energi. Ekstrovert betyr at en får energi av å være sammen med andre. Ekstroverte er avhengige av å få påfyll ved å være sammen med andre mennesker, og blir fort motløse og mister energi om de må tilbringe for mye tid alene. Om du lurer på hvilken kategori du tilhører, kan du ta en ganske enkel tekst her: https://www.16personalities.com/no/gratis-personlighetstest (den gir deg også mange andre interessante svar om deg selv).

NB! Det å være ekstrovert og introvert, har ingenting med å hvorvidt vi er utadvendt eller innadvent. I min nærmeste familie har jeg mennesker som er utadvendt og introvert og Innadvent og ekstrovert. Den ene blir oppfattet som en skikkelig energibombe og gledesspreder, men blir helt utslitt av å være med andre. Den andre blir oppfattet som en stille og rolig person, men denne personen er avhengig av å tilbringe tid med andre for å ikke å bli fullstendig tappet for all energi.

Selv er jeg ekstremt ekstrovert (og utadvendt) . Jeg får energi av å være sammen med andre. Jeg blir OPPLAGT etter å ha stått på en scene og holdt et foredrag. Jeg blir kjempesliten av å tilbringe for mye tid i ensomhet. Jeg fungerer dårlig i dagens situasjon, der jeg savner de fora jeg pleier å hente påfyll gjennom å tilbringe tid med andre. Hva kan jeg gjøre med det? Jeg kan velge å fokusere på hvor fælt det er at situasjonen er som den er, eller jeg kan lete etter andre muligheter til å få påfyll. Det er faktisk bare opp til meg.

• Jeg kan gå en tur med noen
• Jeg kan facetime med noen
• Jeg kan spille et nettspill med noen
• Jeg kan ringe noen
• Jeg kan lese en bok sammen med noen, og deretter diskutere hva jeg har lest
• Jeg kan planlegge hva jeg skal gjøre når verden kommer i vater igjen
• Jeg kan lage avtaler med mennesker om å tilbringe tid sammen
• Jeg kan lete etter nye måter å omgås ved hjelp av teknologi som jeg ikke har brukt før.

I tillegg til alt dette, så kan jeg være nøye med hvilke ting jeg fyller hjertet mitt med. Leser jeg alt jeg kommer over om hvor ille det står til i verden? Er det noe som hjelper meg i hverdagen? Eller leser jeg bøker og artikler (som denne) som forhåpentligvis gir meg litt påfyll for å komme styrket ut i andre enden? Og hva snakker jeg om når jeg er i selskap med andre? Renner munnen min over med frykt, negative tanker og håpløshet? Eller forsøker jeg å lete etter positive ting og muligheter? Dette er ting som er opp til meg å gjøre noe med hver eneste dag! Jeg velger hva jeg fyller hjertet mitt med! Jeg velger hva munnen min renner over med! Og jeg velger det ved at jeg styrer hva jeg bruker tid på å «laste inn» fra verden rundt meg.

Nettavisene melder om en kraftig økning i antall lesere i disse tider. Og hva er det som møter oss når vi logger inn på disse sidene? Dødstall, katastrofevarsler og elendighet. Gjør det hverdagen min bedre og enklere å drukne meg i alt dette? Svaret er vel nei, tenker jeg…? Og for all del, jeg gjør det samme selv, bruker alt for mye tid på å få med meg siste nytt. Og merker at hver gang jeg har gjort det, så blir jeg redd og urolig. Så jeg forsøker å «trappe ned». Jeg forsøker etter beste evne å lete etter positive tegn og signaler, og jeg forsøker å se etter muligheter. Ikke minst også muligheter til å bruke av mine ressurser til å oppmuntre deg som leser dette til å være med meg å fokusere på at det kommer en ny dag imorgen også. Og da skal vi sammen gjøre så godt vi kan for at livet skal være det bedre sted å være!

Hva renner munnen DIN over med?