Det vi gjør idag, påvirker hvor vi er imorgen

Hvor vil du være imorgen, neste uke, neste år?

Tenker du over at det du gjør idag, påvirker hvor du er imorgen?

Siden 1. Januar har jeg vært oppmerksom på hva jeg spiser. Jeg har talt kalorier, og jeg har mosjonert. Men jeg har ikke vært på en rigid slankekur, og jeg har ikke gått inn for et knallhardt treningsprogram. Likevel har jeg gått ned nesten 10 kilo i vekt nå. Jeg har valgt å legge om kostholdet, selv om jeg fremdeles spiser alt jeg har lyst på. Jeg spiser bare litt mindre av det. Men jeg spiser fremdeles lørdagsgodt, pizza, fløtesaus og potetsalat. For meg har dette blitt en øvelse i bevisstgjøring. Og dette er noe vi alle kan ha nytte av, og dra inn i absolutt alle prosesser vi er en del av. Valgene våre i dag, påvirker hvor vi er imorgen!

Om jeg velger å ikke ta kampene med barna mine når de er små, er sannsynligheten stor for at de ikke kommer til å høre på meg når de blir større.

Om jeg lar kollegaer eller naboer eller andre mennesker i livet mitt behandle meg dårlig, er sannsynligheten stor for at de kommer til å fortsette med det.

Om jeg forteller omverdenen og meg selv at jeg ikke er flink til noe, er sannsynligheten stor for at jeg aldri kommer til å bli flink til det. Uansett hva det er!

Uansett hva vi velger å fokusere på og hvilke handlinger vi utfører i dag, så får de konsekvenser for oss imorgen. Så er det vanskelig å måle alle slike ting, for konsekvensene kan være bitte små på kort sikt, så små at vi ikke legger merke til dem. Men etterhvert blir også små bekker til en stor elv. Og jo tidligere vi endrer de atferdsmønstrene som påvirker oss negativt på noen måte, jo enklere er det å endre dem.

Den beste veien til suksess er derfor å erstatte dårlige vaner med gode vaner. Men det høres så skremmende ut for mange. Derfor blir min egen prosess de siste månedene et godt bilde på at det nettopp er ved å endre de små tingene vi vår de store endringene! 10 kilo – ikke på en måned, men på fire. Og ved å endre bevisstheten på eget kosthold kan jeg kose meg i hverdagen, bare med litt mindre mengder. Hemmeligheten er kanskje å lære seg å være tilfreds med litt mindre. Men jeg spiser fremdeles lakrisbåter og drikker eplemost. Men ikke hver dag! Ikke annenhver heller. Det morsomme er, at etter at min kone og jeg startet dette prosjektet har vi fått tilbake matgleden. Mat er ikke lenger noe vi «putter i gapet» fordi vi må ha det. Nå planlegger vi måltider på en helt annen måte, og vi leter etter de gode smakene vi kan kose oss med uten at de inneholder alt for mange kalorier. Det er en spennende og lærerik prosess, og det forteller meg nok en gang, at alt starter på innsiden, at uten handling skjer ingenting, og at vi kan gjøre noe med så uendelig mye mer enn vi tror!

Hvilke valg tar du idag?