Disiplin!

Ordet disiplin er dessverre blitt et ord som for svært mange er negativt ladet. Jeg tenker at for å lykkes med å nå mål, er disiplin avgjørende. Norsk Ordbok har følgende definisjon på disiplin:

 

evne og vilje til å underordne seg en felles ledelse; lydighet, (det å holde) orden, tukt

 

Istedenfor «felles» ledelse, kan vi se på hvordan en må underkaste seg EGEN ledelse. Altså utvise SELVdisiplin.

 

«Kan du gjøre noe med det», og dernest; «Er du villig til å gjøre det som skal til», er de to sentrale spørsmålene jeg stiller når jeg skal formidle #ItIsAllLiving-filosofien. Og disiplin-elementet kommer da ut fra «er du villig til». For om vi har bestemt oss, da er det jo faktisk opp til oss selv å gjennomføre! Vi må utvise disiplin. Ønsker vi å tenke tilbake på alle de målene og drømmene vi ga opp? Eller ønsker vi, når vi har oppnådd en mål eller en drøm, å se tilbake på reisen vi har foretatt og føle stolthet over hva vi har utrettet? Til syvende og sist er det nok en gang bare opp til oss selv.

 

For tiden er jeg inne i en periode som krever en stor grad av selvdisiplin. Det handler om arbeidsoppgaver som må utføres, selv om de kanskje ikke er spesielt givende i øyeblikket, og det handler om ting jeg må avstå fra, etter eget valg, selv om jeg innimellom har veldig lyst på.

 

Det ene handler om arbeid, det andre handler om helse. Hver eneste dag møter jeg situasjoner som mer eller mindre viser meg hvor lett det kan være å gi opp. La være å fullføre det jeg har tenkt. Det er så lett. For da forsvinner jo det ubehagelige. Men – jeg VET at dersom jeg utviser disiplin, følger planen, holder ut ubehagelighetene, ja – da venter en bedre tilværelse «der fremme». Noe av det jeg må igjennom er tidsbegrenset. Noe vet jeg ikke hvor lang tid det tar. Men hver eneste dag er det altså opp til meg selv å velge å fortsette – eller å gi opp.

 

Det er da viktigheten av perspektiv kommer inn i bildet. Hvordan ser jeg på livet mitt? Er det bare en samling av tilfeldige dager som kommer etter hverandre som jeg må håndtere etterhvert? Eller har jeg definert det som en reise mot et mål, der jeg må navigere best mulig for å komme til det målet jeg har satt? Jeg har for lenge siden valgt å se livet som den reisen. Og jeg har satt meg mål for hvor jeg ønsker å lande når reisen er helt over, og ikke minst har jeg satt meg mål for «steder» jeg vil innom underveis. For å klare dette må jeg altså foreta valgene mine utifra vurderingen om hvilke beslutninger som leder meg nærmere målene mine. «Om du vil ha noe andre ikke har, må du være villig til å gjøre noe andre ikke gjør». Og noen av de tingene jeg vil ha, er det kanskje ikke så mange som har. Og kanskje noen av de tingene DU vil ha er helt annerledes enn de rundt deg har. Om vi da fortsetter å gjøre som «alle andre» – da kommer vi nok ikke til de stedene vi ønsker. Men om vi utviser nødvendig disiplin og gjøre de tingene som kreves, ja da har vi i alle fall en MULIGHET til å nå dit vi vil. Denne bloggen kan være et eksempel, for jeg kan røpe at da jeg satt meg ned for å skrive idag, så hadde jeg MYE mer lyst til å se en film på Netflix. Men – jeg har altså som mitt motto i livet at jeg skal inspirere mennesker til å ha bedre dager, og har valgt blogging som et av verktøyene jeg bruker for det, så da var egentlig valget veldig enkelt. Det var på tide å skrive ukens blogg!

 

Jeg håper disse tankene kan inspirere til at noen av dere tar de valgene som bringer dere nærmere mål og drømmer. Da BLIR livet et hyggeligere sted å være, og min disiplin har vært til nytt for andre enn meg selv. Jeg ønsker deg en riktig god uke!

 

Hva betyr disiplin for deg?