Du hører selv alt du sier!

Vi mennesker er veldig snare med å fortelle andre om våre begrensninger. Veldig ofte gjør vi andre mennesker oppmerksomme på at vi ikke er gode til å huske navn, huske steder, finne veien, være presis, holde rede på oppgaver, og så videre.

Jeg har tidligere sitert Henry Ford som sa “om du tror du kan, eller om du tror du ikke kan – så har du rett”. Og – ulempen med å påpeke alle de feil og mangler vi har, er at vi hører det vi sier. Hjernen oppfatter hva som kommer ut av munnen vår. Så – hver gang vi sier noe negativt om oss selv, så forsterker vi den oppfatningen vår egen underbevissthet har om oss selv og våre egne egenskaper.

For min egen del er jeg for eksempel en stor tids-optimist, spesielt når det kommer til reisetid. Jeg er helt sikker på at jeg kan kjøre hvor som helst i Bergen Kommune på ca 10 minutter. Men det kan jeg jo ikke. Og det er mange som har fått meldingen om at jeg er 5 eller 10 minutter sen til et møte. Så når jeg da forsterker dette med å FORTELLE mennesker til stadighet at jeg er dårlig på å komme presis, så forsterker jeg altså min egen adferd. Underbevisstheten min hører hva jeg sier.

Derfor er det viktig at vi tenker hvordan vi kommuniserer om oss selv. Fortell at du er flink å huske, så er sannsynligheten for at du husker noe mye større. Fortell at du er flink å være presis, så er sannsynligheten for at du kommer presis mye større. Fortell at du er flink å hjelpe andre mennesker, god på å se andres behov, så blir du ganske sikkert bedre på det også. OG – husk, det ER lov å være god, og det ER lov å være stolt.

Personlig synes jeg alltid det er litt morsomt å være i situasjoner der en blir spurt om en er god til noe. For min del for eksempel, som har spilt trommer i over 40 år, så har det jo skjedd mange ganger at jeg har blitt spurt om jeg er god. Det er alltid like fornøyelig å se reaksjonen på folk når jeg svarer ja. For det er jo det ærlige svaret. Men det skal en jo ikke si… En skal være litt mer beskjeden, og så svare “jeg vet ikke” eller “det må du spørre andre om” eller noe i den duren. Ved å svare JA, gir jeg også meg selv en bekreftelse. Og det fortjener jeg 🙂

Derfor oppfordrer jeg nå deg som leser dette til å være mer optimistisk og offensiv på egne vegne. Omtal dine egenskaper på en GOD og POSITIV måte. Fortell hva du er god til. Lev opp til dine egne forventinger og tør å si at du er god! Det gir faktisk en fabelaktig energi boost!

Så da er ukens spørsmål

Hva hører DU når du forteller om deg selv?