Du kan godt bruke verktøy, men jobben må du fremdeles gjøre selv!

Godt Nytt År!

Vi er inne i den perioden der vi overøses med tilbud om gode råd og verktøy om hvordan starte året, og hvordan leve livet, på best mulig måte. Hvordan spare penger, hvordan gå ned i vekt, hvordan nå mål og så videre. Det er ikke måte på alle de systemer, råd og tips vi kan kjøpe for å oppfylle våre drømmer og mål, og dermed bli lykkeligere mennesker.

Det er en ting mange av disse tilbudene har til felles; de forsøker å overbevise oss om at om du bare kjøper DETTE systemet, så oppnår du alt du ønsker uten å måtte anstrenge deg. Tenk om det hadde vært så enkelt.

«En hammer har aldri bygget et hus»! Et verktøy er altså bare akkurat det. Det er personen som holder i, og bruker hammeren som bygger huset. Sånn er det derfor også med oss alle. Om vi ønsker å få noe gjort, å nå et mål, å utvikle oss, så må vi gjøre jobben som skal til, og vi må gjøre den selv! Det er ikke sånn at vi bare kan lene oss tilbake, trykke på en magisk knapp, og så blir livet plutselig helt perfekt.

Det er summen av våre handlinger som gjør oss til de vi er. Om jeg ønsker å gå ned i vekt, så må jeg spise mindre usunn mat. Om jeg ønsker å bli i bedre form, så må jeg mosjonere mer. Om jeg ønsker å ha bedre råd, så må jeg bruke mindre penger samtidig som jeg søker måter å øke inntektene på. Om jeg ønsker selvstendige barn, må jeg la dem lære å klare seg selv. Om jeg ønsker et bedre forhold til menneskene rundt meg, må jeg starte med å se på min egen adferd. Så enkelt er det, og så vanskelig er det.

Om vi hver dag ser på hva vi gjør og hvordan vi gjør det, blir vi bevisste på hva som eventuelt må endres dersom vi ønsker andre resultater. Og – for at vi ikke skal gå på en smell, så må vi akseptere at ting tar tid. Det er mye bedre å gjøre litt hver dag over tid, enn å forsøke å gjøre alt på en gang. Vi må rett og slett sette oss selv i stand til å fullføre det vi ønsker. Og da er det våre egne handlinger som til syvende og sist avgjør om vi lykkes eller ei. Ikke verktøyene. De er bare hjelpemidler. Det er først og fremst opp til oss selv.

Jeg leste en artikkel der en ungdomsrådgiver anbefaler foreldre å hjelpe barna sine gjennom ubehag – ikke utenom. Jeg tror det er veldig symptomatisk for tiden vi lever i. Det er om å gjøre å unngå ubehag. Derfor er vi ofte ikke tilstrekkelig villig til å avstå fra de goder, eller å utholdende de ubehageligheter som må til for å nå et mål. Vi vil heller finne en vidunderformel som gjør at ting skjer av seg selv. Men min erfaring er at denne formelen rett og slett ikke finnes. Det er hardt arbeid og selvdisiplin som gjelder.

De aller fleste nyttårsforsett ryker før januar er omme. Derfor skal en kanskje ikke ha noen. For min egen del har jeg istedenfor satt meg noen mål for året. Noen tanker om hvordan jeg ønsker å ha det, og hvor jeg ønsker å være når vi skriver 31.12.20. Ved så å dele dette opp i delmål, virker noen av de overveldende målene jeg har satt likevel overkommelige. Jeg må bare gjøre det jeg har bestemt meg for å gjøre. Hver dag. Sånn spiser vi elefanten. En bit om gangen. Og sånn kommer vi videre i livene våre. Og sånn kan vi ha utbytte av ulike verktøy som hjelper oss å bygge huset! Men det er vi som bestemmer, og må gjøre jobben! Hver og en av oss – selv!

Er du klar til å ta fatt?