Du må starte!

«You don’t have to to be great to start, but you have to start to be great»

–Zig Ziglar

En av de som har gitt meg aller mest inspirasjon, er den legendariske amerikanske forfatteren og motivatoren Zig Ziglar. Sitatet over, er et av hans mest kjente. Og det er så enkelt og kraftfullt. Det er ut av dette jeg har laget mitt eget uttrykk: «Uten handling skjer ingenting»

Forleden leste jeg et intervju med Terje Formoe, mannen som har skapt Kaptein Sabeltann-universet. Han sa noe som traff meg: «Jeg har mye kapasitet, og jeg sitter ikke og venter på inspirasjon. Jeg bare begynner, så kommer det etter hvert.»

For de som ønsker å skape noe, oppfylle en drøm, eller bare ha en endring, så ligger hele hemmeligheten i disse tre uttrykkene. For det hele handler nemlig om å starte. Jeg har utallige samtaler med mennesker som forteller om alt de har tenkt å gjøre. De venter bare på en passende anledning.

Noen drømmer om å skrive en bok. Noen drømmer om å reise et sted. Andre vil bytte jobb, kjøpe ny bil, bygge hytte eller kanskje leve sunnere, jobbe mindre eller trene mer. Det er utallige muligheter. Men felles for alle er altså at om en skal oppnå å endre noe så må en altså starte. Definisjonen på galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat, sa Albert Einstein. Sannere blir det ikke. Om vi vil ha noe annet enn det vi har, så må vi altså gjøre noe annet enn det vi gjør.

Jeg har mange ganger snakket og skrevet om å spise elefanten en bit om gangen. Og sånn må det være. Vi klarer ikke å endre noe som helst om vi ikke endrer tanker, holdninger og handlinger. Men så lenge vi hele tiden skal vente til «det passer» så kommer vi jo ingen vei.

For egen del, er det akkurat dette jeg har gjort det siste halve året. Jeg har endret handlinger og tenkemåter for å tilpasse meg en verden som er veldig annerledes enn det jeg noen gang har sett for meg. Jeg har levd av å samle mennesker i over 20 år. Nå kan ikke mennesker samles lenger på samme måten. Nå må vi tenke nytt, holde avstand, og vaske hender.
Vi har alle to valg. Vi kan enten sette oss ned og vente på at ting skal gå over, eller vi kan handle, og forsøke å snu oss rundt for å finne veien videre. Vi må starte. Så kommer inspirasjonen etterhvert. «Men tenk om det ikke virker» siker folk til meg. Ja tenk om. Men da har jeg iallfall forsøkt. Og om «det» ikke virker, så må jeg forsøke noe annet. Det værste jeg gjør er nemlig å gjøre ingenting. For da skjer ingenting. Da kommer jeg ingen vei.

Jeg spiller golf, og det er uendelig mye visdom som kan hentes fra golfbanen. I dette tilfellet vil jeg bruke et så enkelt eksempel som at en må faktisk svinge køllen og treffe ballen for at ballen (forhåpentligvis) skal komme nærmere hullet. Men om en ikke svinger, så skjer ingenting. Også er det sånn, at for at ballen skal bevege seg i riktig retning, så er det en haug med ting som må skje både på rett måte og i riktig rekkefølge. Og når det skjer, så får vi til et godt slag. Og i det øyeblikket køllen treffer ballen og ballen beveger seg, så kan vi ikke gjøre noe som helst for å påvirke hvor ballen er på vei. Alt ligger i forberedelsene og frem til balltreffet. Sånn er det i livet også. Vi må forberede oss, og så må vi handle. Vi må ta det første skrittet! Det trenger ikke å være stort. Men vi må ta det. Ønsker vi mer penger, må vi kanskje kutte forbruk. Ønsker vi mer tid, må vi kanskje kutte noen aktiviteter. Ønsker vi bedre helse, må vi kanskje spise noe annet. Ønsker vi flere mennesker i livet, må vi kanskje invitere dem inn.

Ofte krever disse tingene at vi må ut av komfortsonen vår. Det er da det blir vanskelig. Det er da vi plutselig må vente litt. Vente til «det passer». Men jeg kan fortelle deg at «det» passer sannsynligvis aldri. Vi må bare starte. Kanskje må vi starte mange ganger. Og kanskje virker det ikke første andre eller tredje gangen. Men om vi fortsetter uten å gi opp, så er det stor sannsynlighet for at vi får noe til etterhvert. Trikset er altså å sette i gang, og deretter å ikke gi opp!

Hva skal DU starte med?