Er du en hare eller en skilpadde?

Æsops Fabler fra den greske antikken inneholder en rekke fortellinger som på en folkelig måte utfordrer mennesker på moral og livsvisdom. En av disse fablene er historien om haren og skilpadden. For de som ikke husker den, så handler det i grove trekk om at haren og skilpadden skal løpe om kapp. En konkurranse alle – inklusive haren og skilpadden – «vet» at haren kommer til å vinne. Og så vinner skilpadden. Du kan lese historien her!

Nok et år nærmer seg slutten. Det er jul hvert øyeblikk, og 2019 nærmer seg veldig raskt. Det er på tide å stille seg selv det vanskelige spørsmålet: Har dette vært et godt år?

Og hva legger jeg i det? Det kan være så mangt, men jeg tenker at svaret betinges av dette: Er jeg på et bedre sted i livet nå, enn jeg var på denne tiden for et år siden? Og med det kriteriet, blir det lettere å besvare spørsmålet med Ja eller Nei. Og uansett hva svaret er, med et nytt år rett rundt hjørnet, så har vi muligheten til å definere hva som skal til for at vi om et år KAN svare ja, om vi er villig til å gjøre det som skal til med de tingene vi kan gjøre noe med. Og DA er vi tilbake til overskriften: Er du en hare eller en skilpadde?

Jeg har etterhvert utviklet en stor tro på å ha mål. Ikke sånne urealistiske mål som en nesten er redd for å tenke på eller snakke om fordi en går rundt med en konstant følelse av mislykkethet fordi en ikke er i nærheten av å nå det. Nei, jeg tror på mål som kan brytes ned i delmål. Om for eksempel jeg skal spare 500.000 kroner for å ha ekstra til jeg blir pensjonist. Da brytes det ned på denne måten:

I år fylte jeg 50. Jeg blir pensjonist når jeg er 67 – det er 17 år til. 500.000 delt på 17 er ca 29.400 pr år eller igjen delt på 12 er det altså da 2.450 pr måned. Har jeg anledning til å spare 2.450 pr måned? Om jeg bryter det ned igjen på 30 dagers måned så blir det da litt under 82 kroner pr dag. Hvor mange av oss kan med hånden på hjertet innrømme at vi bruker så mye penger hver dag på noe vi egentlig kunne klart oss uten? Om svaret er JA – da må jeg gjøre det. Om svaret er NEI, da må jeg sette meg et annet mål. Kanskje jeg bare klarer 1.000 pr måned. Det blir 12.000 pr år – ganger 17 = 204.000. Så – om jeg klarer å legge bort 1.000 pr måned har jeg altså over 200.000 på konto den dagen jeg pensjonerer meg. Dette er skilpaddemetoden. Litt om gangen. Dette er ikke en blogg om å spare, dette er et eksempel på at om en vil nå et mål og komme videre, så er det smart å bryte det ned i delmål og å være lojal mot den planen en lager.

Litt hver dag, og ikke vente til det passer. DET er måten å bevege seg fremover på. Så min utfordring idag blir da denne: Se for deg hvor du vil være om ett år eller om ti år. Hva skal til for å komme dit? Kan du gjøre litt hver dag for å nærme deg målet? Jeg tror vi alle kan det. Jeg tror også at vi mennesker er alt for lite flinke til å sette av tid til å gjøre akkurat dette. For mange og oss «driver» med strømmen i livet uten å aktivt forsøke å styre hvor vi skal. «Vi tar en dag av gangen» sier vi. «Vi tar det som det kommer» sier vi også. Om vi derimot velger å ta styring – og å styre dit vi ønsker etter skilpaddemetoden, er det adskillig større mulighet for at vi på et tidspunkt befinner oss nærmere målet enn om vi bare «tar det som det kommer»

Er du hare eller skilpadde?