Er du villig å gjøre det som skal til?

Da er ferien ferdig, og jeg er tilbake med en ny blogg hver uke! Husk at det fortsatt er mulig å sende inn spørsmål til mitt nye podcast til kontakt@david.genius.no! Gleder meg til å få flere spørsmål fra dere! Nå; tilbake til dagens blogg!

«Om du vil ha det andre ikke har, må du være villig til å gjøre det andre ikke gjør.» -Zig Ziglar

Forleden hadde jeg en samtale om struktur med en av mine coaching klienter. Vedkommende var lei av mangel på struktur, av å være konstant på etterskudd.
Vi snakket om hvordan det går an å organisere hverdagen på en enklere måte, og hun spurte meg om hvordan mine rutiner for dagen er. Bakgrunnen for spørsmålet var at jeg oppsummerte for henne alt jeg gjør i løpet av en dag. Og det er ganske mye.
Jeg viste henne de verktøy jeg bruker for å planlegge dagen, og fortalte og forklarte de rutinene jeg har og gjennomfører ulike deler av dagen, samt gikk igjennom hvordan jeg forbereder morgendagen. Da jeg var ferdig, så hun på meg med store øyne og sa «det går da ikke an å holde på SÅNN hver dag”

Hva skulle jeg svare til slikt? Dette er altså en klient som betaler meg for å coache henne til å få mer ut av tiden sin. En tid som brukes relativt kaotisk. – La meg også si med en gang, at klienten min har lest og godkjent at jeg bruker dette eksempelet i en blogg. Så – tilbake til saken; Hva skulle jeg svare til slikt? Det går nemlig an å holde på «sånn» hver dag. Jeg gjør jo det, og jeg har gjort det i lang tid, og det virker. Og det var da sitatet fra et av mine store forbilder, den amerikanske motivatoren Zig Ziglar kom til meg:

“Om du vil ha det andre ikke har, må du være villig til å gjøre det andre ikke gjør.”

Det er etterhvert et uomtvistelig faktum at jeg har en livsstil og et livsinnhold mange andre ikke har. Ikke det at jeg har det bedre enn andre, men jeg har bygget meg et liv som er vesentlig annerledes enn det mange andre har. Fordi jeg gjør en del ting som mange andre ikke gjør.
Jeg planlegger, jeg arbeider så lenge det er arbeid, uten å ta hensyn til ukedag tidspunkt på døgnet eller medgått tid. Jeg har en del faste rutiner jeg følger, og jeg gir ikke opp. Det er på bakgrunn av disse tingene jeg ønsker å motivere og inspirere andre mennesker. Å vise at det er mulig å få ting til på egne premisser. Om en bare vil nok!

Her er en av nøkkelsetningene: FOKUS er viktigere enn TID!
Jeg har snakket om det mange ganger – både i blogger og i foredrag:
Det vi fokuserer på, får vi mer av. Og da er det min erfaring at om en har fokus på å ha struktur, da får en mer ut av tiden.

For TID er den mest begrensede ressursen vi har. Og det er opp til hver og en av oss hva vi benytter tiden vår til. Dersom vi lærer oss å planlegge det vi bruker tiden til, ja da blir faktisk både hverdagen og livet et hyggeligere sted å være.

Her er noen punkter jeg følger hver dag:

Morgen: Jeg starter IKKE dagen med å sjekke meldinger, mail eller sosiale medier. Jeg starter dagen med en stille stund som brukes til lesing og refleksjon. Jeg har mange ganger i foredrag bedt publikum rekke opp hånden om de har spist noe den dagen. Stort sett alle hender kommer i været. Neste spørsmål er: Har du lest noe i dag som gir deg påfyll for å få et bedre liv, eller bringer deg nærmere et mål du har? Nå kommer nesten INGEN hender i været. Altså – allerede om morgenen gjør jeg noe mange andre ikke gjør.

Etter at lese og refleksjonstiden er over, går jeg løs på arbeidsoppgaver jeg har planlagt kvelden før at jeg skal gjøre neste morgen. Fremdeles har jeg ikke sjekket eller respondert på mail eller meldinger. En av de faste oppgavene jeg har hver morgen er at jeg skal skrive noe, eller gjøre research til noe jeg skal skrive.

Når det har gått noen timer, åpner jeg for første gang epostprogrammet mitt. Jeg LESER mailer, ser hva som må besvares – med en gang om noe haster, noe det sjelden gjør – og deretter fortsetter jeg arbeidsplanen jeg har laget dagen før.

Dette betyr at jeg før lunsj som oftest har utført mer arbeid enn jeg tidligere fikk gjort i løpet av en hel arbeidsdag. Og jeg har full kontroll på egen tid. Men jeg er streng med å følge de rutiner og ritualer jeg har laget for meg selv. Det skal veldig mye til at jeg aksepterer møter eller andre avbrytelser i løpet av dagens første timer.

Ved flere anledninger har jeg anbefalt mennesker å forsøke disse rutinene. Noen forsøker, få lykkes. Og da vender jeg nok en gang tilbake til åpningssitatet! Stikkordet er selvdisiplin. Det sies at endring tar tid. Min påstand er at det er feil. Endring skjer på et millisekund. Det å venne seg til endringen, det er DET som tar tid. Og da er vi nok en gang tilbake til fundamentet for #ItIsAllLiving;

Kan du gjøre noe med det?
Og – er du VILLIG til å gjøre det som skal til?