Garasjeport-testen

Forleden hørte jeg om en test på hvordan statusen er i parforholdet. Den ble kalt «garasjeport testen». Kort fortalt er den slik: Dere har to biler. Når du kommer hjem og åpner garasjeporten, og partneren din sin bil står i garasjen allerede – blir du glad, likegyldig, eller nedstemt? Om svaret er et av de to siste, ja da er det kanskje på tide å ta en alvorlig samtale med både seg selv og partneren? Det trenger jo selvsagt ikke å være en garasjeport. Det kan være en jakke på en knagg, skoene i gangen, eller at lyset er på.

Jeg har tidligere skrevet om viktigheten av å ta seg tid til å være kjærester. Sette av tid til å være sammen med partneren sin. Men kanskje enda viktigere er det å gjøre en innsats sånn at partneren din har lyst til å være med deg. I den prosessen er det å utvikle det dype vennskapet uvurderlig. Partneren din bør faktisk helst være din beste venn. Og det er ikke alltid så lett å få til, i alle fall ikke uten å legge ned en betydelig innsats i å bygge det vennskapet.
Har du noengang satt deg ned og skrevet en liste over hva slags bestevenn du ønsker å ha? Jeg tenker at denne øvelsen er veldig nyttig uansett om du er singel og ser etter en partner, eller om du har vært gift i 50 år. Det er alltid rom for forbedringer!
Om jeg skulle skrive en liste kunne den se sånn ut:
En beste venn:
– Får meg følge meg vel i meg selv
– Gir meg støtte og oppmuntring, selv når jeg kanskje ikke fortjener det
– Hjelper meg å finne det beste jeg kan være i meg selv
– Lytter til meg, uten å dømme eller å prøve å rette på meg
– Lar tvilen komme meg til gode
– Er snill med meg når jeg har en dårlig dag, til og med om jeg er gretten
– Husker bursdagen min, favorittmaten min, musikken jeg liker,
interessene mine etc
– Er glad i meg for den jeg er – ikke «hvilket potensiale» jeg måtte ha
– Har lyst til å tilbringe tid med meg
– Fremsnakker meg overfor andre
– Gjør fine ting for meg
– Gir meg ærlige tilbakemeldinger i alle sammenhenger – selv om det kan
være vanskelig og ubehagelig for meg
– Snakker aldri nedsettende om, eller er nedlatende overfor, meg
– Blir begeistret for det som begeistrer meg
– Feirer mine fremskritt og seire med meg

En ganske bra liste – ikke sant? Kanskje en liste du også kan bruke? Nå kommer vi til selve øvelsen. Se igjennom listen en gang til og spør deg selv – Er jeg slik overfor partneren min? Gjør jeg det jeg kan for å VÆRE en sånn bestevenn? Nok en gang lander vi på at vi må gjøre tingene selv. Det er ingen som kan gjøre dem for oss. Og – om vi er slik som listen beskriver for både partneren vår og for menneskene rundt oss, ja da er sannsynligheten ganske stor for at menneskene rundt oss – og spesielt partneren vår ØNSKER å være venner med, og å tilbringe tid med oss. Det kan ta tid å komme dit at en oppfyller alle punktene på listen. Men jeg mener bestemt at det å bruke tid på å jobbe med disse tingene, hver eneste dag, øker sjansene dramatisk for å ha et godt forhold til sin partner. Jobber begge med listen, med utgangspunkt i hva JEG kan gjøre og hva jeg kan være for DEG, ja da bør det jo etterhvert utvikle seg til et forhold som blir veldig hyggelig å være i.
Når jeg har coaching sessions med klienter, og vi kommer inn på parforhold, er det forbausende mange som utrykket frustrasjon over at partneren deres ikke er for dem. OG når jeg da snur prosessen på hodet og spør hva DE er for partneren sin, så har de ikke tenkt på det på den måten. Det er så mye lettere å prosjektere våre frustrasjoner over på «den andre» enn å lete på innsiden av oss selv.
Legger vi energi i å være der for de vi er glade i, får vi tilbake i rikt monn!

Hva skjer når du åpner garasjeporten din?