Gi eller få

Idag er det andre søndag i advent. Vi er i ventetiden og vi forbereder julen. For noen er det en travel tid, med mye å gjøre. For andre betyr det at året nærmer seg slutten og en kan forberede seg på høytid i ro og mak.
I vår kultur handler julen etterhvert veldig mye om gaver og shopping. Vi utsettes for påminnelser om alt vi kan kjøpe fra alle kanter, og det er ikke måte på alle de velmente artiklene en kan lese om alle slags julegavetips.

De siste årene har jeg forsøkt å fokusere mer på hva jeg kan gi enn hva jeg kan få, og da snakker jeg ikke om hva jeg kan kjøpte til noen, men heller om hva jeg kan gjøre for noen.
Julen burde være den tiden vi løfter blikket og ser etter om de rundt oss faktisk har det bra, og hva vi kan gjøre for dem. Kan vi hjelpe noen som trenger det? Kanskje vi kan vurdere å gi bort det mest dyrebare vi har, nemlig tid? Sette av tid til å besøke noen? Sette av tid ti å hjelpe noen? Sette av tid til prate med noen? Om vi er ærlige med oss selv, finner vi alle noen i livet vårt vi ikke har snakket med på lenge. Vi kjenner noen som ikke har det så godt. Og så er det så lett å tenke at selvsagt skal vi gjøre disse tingene. Så snart vi får tid, eller så snart det passer.

Mikael Aksnes skrev en sang som lyder slik:

Den største gleda ein kan ha,
det er å gjera andre glad;
og vil du gjerne ha lukka nå,
då først deg sjølv du gløyma må.

Og vil du sanka gods og gull,
du aldri får din bankboks full;
du må ha meir, får aldri ro;
eit hundre først – og sidan to.

Nei, gjer deg nøgd med det du har,
og prøv å gjera andre glad;
turk tårer bort der du dei ser,
og gjer det lyst der mørkt det er.

Så min oppfordring idag er å finne noen å gjøre noe for nå i førjulstiden. Og ikke «når det passer» gjør det idag! Sett av tid til å ringe noen du er glad i for eksempel. Eller se på alle de tingene partneren, kollegaene dine eller barna dine har å gjøre på, å plukk opp en oppgave du kan hjelpe med. Jeg kan garantere at både du og den du gjør noe for vil få en positiv opplevelse.
Det er ikke mange dingser som kan shoppes til jul som gir tilsvarende glede over tid som det å bli utsatt for gode gjerninger.
Jeg tror at hvis vi mennesker var mer opptatt av å sette pris på det og de vi har isteden for hele tiden å trakte etter det vi skulle ønske vi hadde, så ville vi hatt mye rikere liv alle sammen!

Riktig god advent!

Hva kan du gjøre idag?