God Jul

Så er julen 2017 her. En høytid som betyr så mye for så mange. Julaften er en av årets virkelig store merkedager. For oss som lever i den kristne tradisjon er dette en dag og høytid som har svært mange betydninger. For mange handler det om tradisjoner, familie, samvær, mat, gaver og ikke minst det svært uhåndgripelige begrepet «julestemning». Julen handler også om håp, kjærlighet, en ny begynnelse og om Jesus.

Så hva betyr julen for meg?

I hele mitt liv har julen handlet om familie og tradisjoner. Jeg er veldig glad i jul. Det å samles med mine nærmeste for å dele gleder og kjærlighet og å dyrke tradisjoner er det aller beste jeg vet. Derfor ser jeg frem til hver eneste jul med stor forventning. Forventning om at jeg skal få tilbringe tid med de jeg er glad i. Forventning om at jeg skal få yte mitt bidrag til å ta vare på familiens historie ved å bringe tradisjoner fra mine besteforeldre og oldeforeldre videre til mine barn og øvrig familie. Julaften er vi mange til bords og deler samtaler, gleder og gaver. Vi setter pris på hverandre og den gode samtalen. Første juledag er årets store pysjamas dag. Da opererer vi hjemme hos oss under mottoet «ingen slipper inn og ingen slipper ut». Da tilbringes dagen med å lese, prate, undersøke julegaver og å spille og leke. 2. Juledag pleier det å være familiebesøk, og i romjulen tar vi så mye fri som mulig for å lade opp til det nye året som begynner hvert øyeblikk.

Om vi ser det større bildet så handler julen etter mitt skjønn om noe som er enda viktigere enn familietid og tradisjoner. Julen handler om Tro og håp. Vi feirer at verdenshistoriens mest betydningsfulle menneske ble født for mer enn 2000 år siden. Om en tror på Ham eller ei så er det Hans fødsel vi feirer. Så kan en diskutere i det vide og brede hvor mange av våre tradisjoner som skriver seg fra tidligere tiders lysmarkeringer, solsnuinger eller annet, men i den vestlige verden er det minnet om Kristi fødsel som danner grunnlaget for feiringen.

Det handler om kjærlighet. Kjærligheten en mann hadde til en høygravid kvinne han måtte finne en plass til så hun kunne føde sitt barn under så trygge forutsetninger som mulig. Kjærligheten en mor følte for sitt barn som hun svøpte og la i en krybbe. Kjærligheten gjetere og vise menn viste et barn som nettopp var født og kjærligheten Gud viste ved at han sendte sin egen sønn til verden for å hjelpe oss mennesker å finne veien.

Ut av denne kjærligheten springer håp og tro. For det er håp og tro som er drivkraften til Josef. Troen på at han skal lykkes med å skaffe sin kone ly. Håpet om at alt skal gå bra. Og DET er det julen betyr for meg. Denne høytiden er først og fremst håpets og troens tid. Om jeg må velge mellom å følge fornuften eller å følge troen og håpet så velger jeg det siste. Fornuften vil ofte fortelle meg  om alt jeg IKKE kan gjøre eller få til. Fortelle meg om alle de rasjonelle grunnene til at ideene eller prosjektene mine ikke bør settes ut i livet. For det kan jo umulig gå bra. Fornuften burde fortalt Josef at det var tusseskap å reise til Betlehem med en høygravid kone uten å vite hvor de skulle bo. Men troen og håpet førte dem dit. Tro og håp har ført meg til det stedet i livet jeg er. Troen på at jeg skal klare det jeg har satt meg fore. Håpet om at jeg skal lykkes og ikke gå solid på trynet. Derfor fryder jeg meg hver eneste jul med tanken på alt troen på hva som er mulig, har tilført livet mitt. Og jeg håper at jeg i tiden som kommer skal klare å gjøre enda mer.

Og med tro og håp ønsker jeg deg som leser dette en riktig god og fredfull juletid.

Hva betyr julen for DEG?