Godt Nytt År!

I mange sammenhenger snakkes det om viktigheten av å leve balansert. Jeg tror mange tenker at denne balansen handler om at en ikke skal gjøre for mye av det ene elle andre. Og i en ideell verden ser kanskje det balanserte døgnet slik ut for noen:
8 timer arbeid,
8 timer fritid,
8 timer hvile
Så lever en slik 5 dager i uken, og deretter har en 2 fridager til å benytte som en vil.

 

De som har fulgt denne bloggen en stund, og kjenner meg, vet at mitt liv ikke er bygget opp på den måten. Jeg er helt overbevist om at dersom en deler livet slik, så gror en veldig fort fast i et mønster det er vanskelig å komme ut av, og jeg tror en stagnerer slik at en slutter å vokse og å utvikle seg. Mange mennesker er mer opptatt av å måle hvordan de bruker tiden sin enn å faktisk være opptatt av HVA de bruker tiden sin TIL. Jeg har laget det jeg kaller #ItIsAllLiving filosofien og den kan du lese om ved å følge linken. Et av de grepene jeg har gjort for å lykkes med dette er å dele inn året i sesonger. Mitt år ser slik ut:

 

Begynnelsen av Mars – nytt år starter. Travel sesong frem til ca st hans tider. Deretter er det 6 rolige uker frem til 2. Uken i august når det blir travelt igjen. Så går det non-stop frem til midten av oktober når det er en 2 ukers pause. Fra begynnelsen av november går det i ett frem til midten av februar, bare avbrutt av et par fridager i forbindelse med jul. Og – ja, det går i høyt tempo.

 

Livet midt har altså en rytme og ikke en balanse. For – når jeg er på, så er jeg PÅ! Jeg har altså en tid for å jobbe og en tid for å hvile. Alle rundt meg kjenner denne rytmen, og i familien vår planlegger vi hele året basert på dette. Vi vet når vi skal være på, og når vi har anledning til å være av. Og – når det er travelt og vi løper fortest, så vet vi at vi kan se frem til en sesong med hvile og avkobling. Vi er akkurat ferdig med et slikt avbrudd, og nå – i begynnelsen av mars, starter altså vår nye 12 måneders syklus. Så hvor vil jeg med dette? Jo – på samme måte som jeg tidligere skrev om å ha en ukeplan så oppfordrer jeg deg til å ha en årsplan. Se det store bildet. Se hvordan du kan disponere året slik at du har noe å se frem til, og har visshet om at selv om det går hardt for seg innimellom, selv om travelhet og frustrasjoner står i kø til tider, så vet du at dagen kommer når du skal koble ut. Trikset er da selvsagt at du klarer å koble ut når du skal.  Det er alt for mange mennesker «der ute» som går med skyldfølelse over alt de burde ha gjort. Jeg tror at dersom flere hadde planlagt livet, hverdagen, uken, og året så ville denne følelsen bli borte. For om vi setter av tid til å gjøre det som er viktig, så faller mange av «burdene» på plass av seg selv. Dersom de rundt oss – familie, venner og kollegaer – vet om våre sesonger, og opplever at når vi først er der med dem, så er vi tilstede, så er det mye større sannsynlighet for at de aksepterer at når vi er opptatt så må vi få være det.

 

Så nok en gang lander vi på viktigheten av å være tilstede i øyeblikket. Et av triksene for å få det til, er altså å ha en plan for hvordan vi bruker tiden vår, og å ha disiplin nok til å være trofast mot planen.

Har du en plan?