Har du dårlige vaner?

Forleden leste jeg noe som fikk meg til å tenke over hvor enkelt ting kan sies, om en bare kommer på rette måten å si det på:

«Den raskeste veien til suksess er å bytte ut dårlige vaner med gode vaner.» Dette fikk meg til å tenke over hvordan enkelte ting er veldig lette å si, men ikke fullt så lette å leve opp til.

Men selv om det ikke er lett å leve opp til, så er det jo absolutt sant. Tenk over det; om jeg tar alle de dårlige vanene jeg har og bytter ut med gode vaner, ja da vil det jo sannsynligvis gå mye bedre i livet mitt. Og nok en gang koker det hele ned til den ubehagelige sannheten at jeg må gjøre det selv. Jeg må bytte ut den daglige brusboksen med et glass vann. Jeg må bytte ut den daglige sjokoladeplaten med et eple. Jeg må begynne å komme 5 minutter for tidlig, og ikke 10 minutter for sent. Og så videre. Legg merke til at alle setningene starter med at JEG må. Min påstand er (fremdeles) at vi er der vi er i livet på grunn av de valgene vi har tatt, og at dersom vi ønsker å være et annet sted, så må vi ta andre valg. Uten Handling Skjer Ingenting, og handlingen, den må vi faktisk utføre selv.

SÅ – hvordan kan vi gjøre dette? Jeg er midt i denne prosessen selv, så jeg tenkte å dele den fremgangsmåten jeg bruker i denne prosessen:

1. Definere mine dårlige vaner

2. Finne ut hvilke gode eller bedre vaner jeg kan bytte dem ut med

3. Lage en plan for gjennomføring.

Punkt 3 er viktig. Forsøker vi å endre alle våre dårlige vaner på en gang og erstatte dem, går vi sannsynligvis på en smell. For ingenting av dette er lett, og vi kan fort bli overveldet. Men – om du tar en vane i uken, eller kanskje hver annen uke, og jobber med en om gangen, så er det faktisk en «fare» for at vi kan lykkes. Forskning sier at det kan ta opptil 60 dager å implementere en vane. Ergo, det er ikke gjort på en dag eller to – og stikkordene er selvdisiplin og standhaftighet. Og, på bakgrunn av dette kan det hende at vi ikke skal bytte ut mer enn en vane i måneden. Men tenk – da vil vi ha byttet ut 12 dårlige vaner med 12 gode vaner i løpet av ett år, og det må jo være fabelaktig!

Nok en gang koker dette ned til egen innsats. Dersom vi skal være noe for andre, må vi altså først være noe for oss selv. Vi må bygge vår selvtillit. Og – ved å bytte ut disse dårlige vanene, så vil vi også bygge vår egen selvtillit.

Hele prosessen fordrer at vi er ærlig. Og for å være litt politisk ukorrekt, så er det ikke «de andre» som skal definere mine dårlige vaner, de skal jeg definere selv – og jeg skal selv bestemme hvilke gode vaner jeg ønsker å bytte dem ut med. Jeg skal velge. Og dermed er vi tilbake til at de valgene jeg tar, avgjør hvordan jeg har det; hvordan jeg lever.
Det hjelper veldig å skrive ned disse tingene. Lage lister og notater, og lese igjennom disse daglig. Bruke et par minutter hver morgen på å minne meg selv på hva jeg holder på med, og hvor jeg er på vei! Det er bare opp til meg, og jeg SKAL klare det! Jeg skal få flere gode vaner!

Hvilke gode vaner har DU tenkt å innføre i DITT liv?