Har du en plan?

Nytt År – Nye muligheter. Vi sier og hører det stadig vekk. Og januar er nok den måneden i året der flest prosjekter startes. Det er sannsynligvis også den måneden i året der flest prosjekter avsluttes. Enten det er frivillig eller ei. Mediene er fulle av slankeoppskrifter, og vi blir bombardert av reklame for helsestudioer og andre som skal hjelpe oss å komme i form.

I år har jeg startet året med å lage min egen helt faste ukeplan. Planen handler om hvordan jeg disponerer uken min. Jeg har satt av tid til å gjøre de tingene jeg vet jeg skal eller må gjøre. Og det er en livsplan. Den handler om hele dagen – hele uken. Så her er det både arbeidsting, fritidsting og familieting. Jeg har plan for når jeg skal spille golf, når jeg skal ha familietid og når jeg skal skrive og når jeg skal lese for å få påfyll. Og så er det jo ikke sånn at hver dag kan forutsies, så forandringer vil inntreffe. Men om jeg ikke har en plan, om hver dag kommer og går og jeg forsøker å “ta det som det kommer” får jeg erfaringsmessig gjort veldig mye mindre fornuftig enn om jeg faktisk har en plan.

Så hvilke aktiviteter har jeg lagt inn i ukeplanen min?
Jeg står opp kl 0545, og de første timene bruker jeg til å lese. Nyheter, sosiale medier, bibelen og bøker. Hver eneste morgen bruker jeg ca en og en halv time på dette. Og jeg takker. Jeg sørger for å bruke litt tid på å takke for alt jeg har i livet som jeg er takknemlig for. I boken 52 (som du kan bestille her) har jeg skrevet et kapittel om dette.
Deretter har jeg satt av tid til å skrive. For å skrive tar tid. Jeg skriver blogger, arbeider med et bokprosjekt, og ikke minst så skriver jeg tekster til virksomhetene mine. Det være seg tekster til websider, nyhetsbrev, kampanjer og annet. Mange av disse tingene er slikt som før har blitt plassert i kategorien “når jeg får tid”, og dermed blitt skjøvet på og har forårsaket stress. Når jeg nå har satt av tid til dette tidlig på dagen, blir disse tingene gjort, og jeg får bedre dager. Jeg har også satt av faste tider for å lese og besvare epost og meldinger. Dette gjør også dagene mine fantastisk mye mer effektive. Isteden for å bli avbrutt av innkommende meldinger hele tiden, setter jeg av tid til dette når det passer med MIN plan!

En av mine favorittforfattere og bloggere heter Michael Hyatt. Han sier: “What gets sceduled is what gets done.” Altså – om du faktisk planlegger NÅR du skal gjøre ting, så er muligheten for at de blir gjort adskillig større. For min egen del kan jeg bare si at dette stemmer svært godt. Når jeg følger planen min så blir jeg vanvittig mye mer produktiv enn om jeg bare tar tingene etterhvert som de dukker opp.
I boken “Living Forward” skriver Michael Hyatt og Daniel Harkavy om hvordan man kan planlegge. Ikke bare uken, men hele livet.
Hva er planen med livet? Hva ønsker vi å få ut av livene våre? Om vi er så heldige å bli gamle, hvordan ser livene våre ut når vi ser tilbake på dem? Det er det opp til oss selv å bestemme. Og da må mange av oss kanskje være litt flinkere til å planlegge hvordan vi bruker tiden vår og hva vi vil oppnå. Jeg anbefaler på det varmeste å lese boken!
Sett av tid til å lage DIN plan.

Hvordan vil du at DIN uke og DITT liv skal se ut?