Har du forbilder? – Og hvem er de?

Forbilder. Har vi det? Og om vi har forbilder, har vi de RETTE forbildene? Hvem ser vi opp til? Hvem forsøker vi å etterligne? Hvem blir vi inspirert av? Det er opp til hver og en av oss å velge våre egne forbilder, og hvem vi velger, er mye viktigere enn vi er klar over!

For en som driver med så mye ulikt som meg har det vært avgjørende når jeg skal starte på nye eventyr, å finne noen som har gjort noe tilsvarende før. Noen som har lykkes med det jeg har bestemt meg for å få til. Da jeg startet eventbyrå for over 20 år siden, så jeg rundt meg for å finne ut hvem som hadde fått det til, og forsøkte å finne ut hva de hadde gjort rett, og ikke minst hva de hadde gjort som ikke fungerte. Det er tross alt mye billigere å lære av andres feil en av egne.

Da jeg bestemte meg for å starte med inspirasjon og coaching, så jeg etter andre som drev med det samme, plukket opp råd og tips om hvordan de jeg hadde valgt som forbilder hadde fått til å bygge seg opp.

Da Covid-19 kom og vi måtte finne nye måter å få butikken til å gå rundt på, søkte jeg igjen inspirasjon hos mennesker som hadde opplevd kriser og brå endringer, og kommet styrket ut i andre enden..

Jeg har funnet ulike forbilder og mentorer etter som hva jeg har hatt behov for å lære, og hvem jeg har hatt behov for å lære fra.

Det er ikke nødvendigvis de store internasjonale stjernene som er de rette forbildene. Det kan være svært lokale og ukjente mennesker. Mennesker med høy kunnskap, mennesker med høy arbeidsmoral, mennesker med en spesiell utstråling, mennesker som har oppnådd noe, eller mennesker som har tapt noe, og så reist seg igjen. Hver og en må finne ut hva som er rett, og hva en har behov for. Uansett er det helt opplagt for meg at dette er noe vi alle trenger. Det som ofte forundrer meg, er at vi finner forbilder, hvis livsstil, livsinnhold og valg ikke samsvarer med våre egne verdier. Vi kan se opp til en idretts-stjerne som «går over lik» for å vinne. Er det et godt forbilde? Vi kan se opp til en artist som har rus relaterte problemer. Er det et godt forbilde? Det at noen har oppnådd stjernestatus, betyr ikke nødvendigvis at de er gode forbilder for andre. Men den vennen vi har som er bånn ærlig, eller naboen som alltid stiller opp, eller hun vi kjenner som alltid kommer presis, eller de vi vet om som alltid gjør det lille ekstra for seg selv og sine nærmeste, eller han som alltid gjør seg ferdig med dagens oppgaver før han går hjem fra jobb, disse er gode forbilder i hverdagen. Jeg forundres over at mennesker som går i arbeid og har en hobby ved siden av, gjerne har forbilder når det gjelder hobbyen sin, men ikke når det gjelder arbeidet sitt. Har vi forbilder når det gjelder kjærlighet? Når det gjelder raushet? Når det gjelder inkludering? Jeg utfordrer deg som leser dette til å finne forbilder og mentorer som kan hjelpe akkurat deg til å bli en bedre utgave av deg selv! For vi mennesker er faktisk ikke skapt for å gjøre alt alene. Vi er et «flokkdyr» og som sådanne er vi avhengige av at andre i flokken vår viser vei innimellom.

For egen del har jeg forbilder som er talere, artister, ledere, arbeidstagere, husmødre og en rekke andre kategorier. Når jeg skal løse ulike utfordringer, eller komme videre på noen av de veiene jeg har valgt å gå, så spør jeg meg – hvordan ville NN ha taklet dette. Kjenner jeg forbildet mitt, så spør jeg. Om ikke, så leser jeg en bok, googler, og bruker de ressursene jeg har til rådighet for å finne svarene. Og så uendelig mye hjelp jeg har fått av dette, så mye hjelp ønsker jeg å dele med deg at finnes der ute.

Men vi må altså passe på å ha de RETTE forbildene! For det vi søker, det finner vi. Om vi ser opp til mennesker som inspirerer oss til å ta lite smarte valg, ja så går det til syvende og sist først og fremst ut over oss selv!

Hvem er DINE forbilder?