Hjelp til selvhjelp

På vei opp trappen til kontorene våre har vi skrevet en setning. Et ord på hvert trappetrinn som former spørsmålet: «Hva skal du gjøre for noen idag?»

Jeg tror det er et av de aller viktigste spørsmålene vi kan stille oss selv hver eneste dag.

Det handler om å spille andre mennesker gode. Det handler om å hjelpe. Det handler om å løse utfordringer og problemer andre har. En klok man sa en gang at vi kan få alt vi vil ha i verden om vi bare hjelper tilstrekkelig mange andre mennesker å få det DE vil ha. Og det kan være hva som helst. Alle mennesker selger noe. Om det er foreldre som selger et budskap til sine barn, politikere som selger budskap til oss, TV kanaler som selger sine nyheter eller kjøpesentre som selger sine kampanjer, så handler veldig mye i verden om salg. Og – om vi selger for vår egen del, så kommer vi ikke langt. Men om vi selger for kundens del, så kan vi komme uendelig mye lenger. Og den beste måten å oppnå dette, er rett og slett å hjelpe andre mennesker å finne løsninger. Og selvsagt, når løsningen er funnet, hjelpe dem å IVERKSETTE løsningen.

I min foreldregenerasjon her i Norge, har vi gjort det til et mantra at vi forteller våre barn at de kan bli hva de vil, oppnå hva de vil. Det vi ofte glemmer er å ta med del to av den setningen. For hele setningen er sånn: DU kan bli hva du vil, og oppnå hva du vil, OM DU ER VILLIG Å GJØRE DET SOM SKAL TIL! Her skorter det veldig ofte. For innsatsen som må legges ned for å oppnå et mål og en drøm, den kan være formidabel. Forrige uke snakket vi om at for å komme noen vei så må vi starte. Denne uken handler det om at om vi skal komme frem, så må vi holde ut. Og ofte hjelper det å hjelpe andre. Om vi bruker tid og krefter på å hjelpe andre å nå sine mål, så kommer vi samtidig nærmere våre egne. Uansett hvor mange bøker vi leser, oppskrifter vi finner, motivatorer vi hører på, så bunner alt ut i at vi må gjøre jobben selv. Men om vi velger å gjøre jobben for å hjelpe andre, så hjelper vi altså oss selv samtidig. Kanskje er det sånn at vi hjelper andre mot betaling sånn at vi kan få råd til å oppfylle en drøm. Kanskje er det sånn at vi hjelper andre mot gjentjenester, slik at vi får andre til å hjelpe oss med noe vi trenger hjelp til. Og kanskje er det sånn at vi finner noen å hjelpe som har det samme målet vi har, sånn at vi ved å hjelpe dem også hjelper oss selv. Mulighetene er mange. Om du leter etter noen å hjelpe, så vil det garantert gagne deg selv i det lange løp! Om ikke annet, for at det også gir oss en god følelse å ha hjulpet andre mennesker. Vi føler oss nyttige! Jeg håper jeg hjelper mennesker med å skrive disse bloggene. Om en person får hjelp til å se ting i et annet perspektiv, og kanskje komme nærmere å nå et mål, eller at livet blir et hyggelig sted å være, ja da har jeg lykkes med det jeg har satt meg fore. Nemlig å gjøre noe for andre. Og det igjen gir meg muligheten til å gjøre noe for meg selv. Dette må kunne kalles en vinn-vinn situasjon.

Se rundt deg. Det er garantert noen som har behov for dine tjenester!

Hva skal DU gjøre for noen idag?