Hva er nok?

I disse dager er det en populær oppdatering på profilbilder på Facebook som heter #50ERIKKENOK. Dette er ikke et innlegg i flyktningedebatten. Dette handler om alle som har fokus på alt som ikke er nok! For det er stort sett alt jeg hører om for tiden. Alt som ikke er nok. Alt som er for lite, og alt som er i ferd med å gå den veien hønen sparker.

Det er pandemi. Moria leiren har brent ned. California står i flammer. Mennesker dør. Vi har ikke vaksine. Næringslivet blør. Donald Trump er en idiot, Joe Biden er senil, Boris Johnson er en tulling, noen brenner koranen, noen brenner kirker fordi noen brenner koranen og noen brenner koranen fordi noen brenner kirker fordi noen brenner koranen. Myndighetene betaler ut for lite, myndighetene betaler ut for mye. Pensjonene er for lave, trygdesatsene er for høye. Det er ikke måte på alt som er galt i verden, og om du ikke er enig med meg, så er du komplett idiot. OG det var bare oppsummering av dagens forside på VG.no for å sette det litt på spissen. Er verden virkelig i ferd med å gå av hengslene?

Jeg er dessverre i ferd med å konstatere at vi lever i en verden der vi nesten utelukkende leter etter alt som er feil, der vi til enhver tid har behov for å peke på alt som ikke er nok, alt som burde vært bedre og alt som er på trynet. Hva er det som mangler i de aller, aller fleste tilfellene?

Slik jeg ser det er det dette: Det er fullstendig mangel på forslag på løsninger. En er stort sett bare opptatt av å peke på alt som er feil. Hva med konstruktive forslag til løsning? Noen må ta det første skritt, og det ser rett og slett ikke ut til at noen er villig til å gjøre det. Det er ikke så vanskelig å havne på en avisforside for tiden for å fortelle om hvor ille alt er. Kulturbransjen i Bergen skriker om at myndighetene ikke konfererte med dem før de stengte ned samfunnet denne uken. Når i alle dager har politikere konferert med kulturbransjen om sikkerhetsbeslutninger? Det er faktisk utesteder i Bergen som klarer å holde hjulene i gang uten å sutre. De har det heller ikke fett, men de ser hele tiden etter løsninger. 50 er ikke nok. Nei vel, kanskje ikke. Men hvor mange ER nok? Eller er det aldri nok? Trump er en idiot. Mulig det, men de siste ukene har han altså bidratt sterkt til å fremforhandle «umulige» fredsavtaler både i midtøsten og på Balkan. Dette er heller ikke et forsvar av ham, jeg ønsker bare å peke på at det er faktisk mye positivt som skjer også… og det finner vi om vi leter. Men vi leter stort sett bare etter feil, mangler, ufullstendigheter og alt som ikke er nok. Eller for mye.

Ordet «dugnad» har etter mitt skjønn blitt ganske misbrukt den siste tiden. Men kanskje det er på tide med en annen «dugnad» – å hjelpe hverandre til å se alt det positive som foregår i verden. Det er nemlig mye av det, og vi finner det, om vi bare gidder å lete etter det. Og nok en gang er jeg tilbake der jeg stort sett havner i hver eneste tekst jeg skriver, foredrag jeg holder, eller coachingsamtale jeg har; det er opp til meg selv. JEG er den eneste som kan gjøre noe med dette i mitt liv. DU er den eneste som kan gjøre noe med det i DITT liv. Se etter muligheter. Se etter hva som kan gjøres. Kom med forslag til løsninger – ikke bare fortell om alt som er på trynet eller som «Ikke er nok!» Jeg synes det er på tide å bruke tid og krefter på å se etter de gode tingene!

Hva ser DU etter?