Hvem er viktigst?

Still deg selv følgende spørsmål: Hvem er den viktigste personen i livet ditt?

Tenk deg grundig om før du svarer! Jeg håper svaret du kommer frem til er at det er DU som er den viktigste personen i DITT liv!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gjennomført samtaler med mennesker som ikke har det bra, der det viser seg at årsaken til at de ikke har det bra, er at de helt tiden lever på bekostning av seg selv. Tiden vår, meningene og synspunktene våre, oppgavene våre blir så ofte styrt av hva andre synes, og også hva vi ØNSKER at andre skal synes om oss. Jo mer vi lever på bekostning av oss selv, jo mer stresset og ulykkelig blir vi ofte. Og når vi ikke har det bra i forholdet til menneskene rundt oss, blir resultatet ofte at vi ønsker å endre «de andre».

Om vi er ulykkelig i et forhold er det ofte «den andre» det er noe i veien med. I alle disse samtalene og situasjonene forsøker jeg å spørre den jeg snakker med følgende spørsmål: Hva kan DU gjøre noe med. Og – når jeg kommer i slike situasjoner selv, blir da mitt fokus: Hva kan JEG gjøre noe med. For jeg kan nemlig ikke gjøre noe med de andre! Jeg kan bare gjøre noe med meg selv og min egen innstilling og adferd.

For en stund siden hadde jeg en samtale med en venn som hadde utfordringer i sitt forhold. Denne vennen var fokusert på alt partneren ikke kunne «levere» av forventninger, og hvordan partneren hadde endret seg over tid. Det var egentlig ikke så mange konkrete problemstillinger, det var mer bare at en hadde glidd fra hverandre, og min venn hadde begynt å fokusere at «gresset måtte nok være grønnere på den andre siden». Samlivsbrudd var nært forestående. Og fokuset i samtalen, som det ofte er i slike samtaler, var hva DEN ANDRE burde endre.

Så mitt spørsmål var naturlig nok: Hva kan DU gjøre noe med?

– Kjenner partneren din forventningene dine?

– Vet du om partneren din ønsker å endre fokus og adferd?

– Hva slags partner er DU?

– Har DU endret deg også, eller er det bare den andre som har det?

– Er du like oppmerksom på din partner som du vil at partneren skal være på deg?

– Vet du hvilke forventninger partneren din har til deg?

Samtalen avsluttet med at min venn konkluderte med at partneren kanskje ikke var fullt klar over hva min venn ønsket og forventet i forholdet. Så jeg oppfordret min venn til å gå hjem å ta en grundig samtale med sin partner, og deretter bruke all den energi som var brukt på å lete etter alt som var galt i forholdet, og å forestille seg hvor mye bedre alt kunne vært «på den andre siden av gjerdet», til heller å være den best mulige partneren selv, og virkelig å jobbe med å få forholdet på rett kjøl fra sin egen kant aller først.

Dette ble gjort under mottoet:

For å få andre til å endre adferd må jeg selv endre adferd

To måneder senere har de det, i følge min venn, bedre enn noensinne. Det har selvsagt krevd arbeid fra begge. Kanskje de har måttet svelge noen kameler, kanskje de har måttet inngå noen kompromisser, men først og fremst har de blitt enige om hva slags forhold de vil ha, sørget for å se det samme bildet inni hodene sine, og deretter vært villige til å gjøre det som skulle til for å oppnå dette.

Dette hadde ikke vært mulig om ikke min venn hadde begynt med å ta hensyn til, og å arbeide med seg selv! Hele denne prosessen virker fordi begge partene i forholdet bestemmer seg for å være ærlig å tro mot seg selv, og deretter å legge sin energi i å være den best mulige partneren de kan være for den andre. Det begynner på innsiden.

Dette var bare et eksempel, jeg har mange. Enten det gjelder vårt forhold til våre partnere, venner, kollegaer, naboer – hvem som helst!

Det begynner med å bearbeide og å endre det eneste mennesket du KAN endre:

Den viktigste personen i livet ditt – Nemlig DEG!

Hvem er viktigst i DITT liv?