Hvordan har du det?

Som oftest når noen stiller det spørsmålet, svarer vi på autopilot: Jo, takk, bare bra!

Men nå spør jeg deg, og jeg synes du skal stoppe opp, trekke pusten dypt og kjenne skikkelig etter før du svarer. Altså: Hvordan HAR du det? Og i de tidene vi er inne i nå, er det slett ikke sikkert at svaret ER – Jo, takk, bare bra! For vi er MANGE som ikke har det «bare bra» akkurat nå!

Om du faktisk HAR det bra i disse tider, er ingenting bedre enn det. Men vit også at det er helt i orden å ikke ha det så bra. Så er spørsmålet, Kan vi gjøre noe med det? Ved å for eksempel huske på at vi er mange som ikke har det helt bra akkurat nå, kan det være en ide å kontakte noen vi bryr oss om. Mennesket er et flokkdyr, og avhengig av sosial kontakt. Noen mer enn andre. Men uansett – vi er ikke skapt for å sitte lenge inne uten å omgås andre. Det går utover både mental og fysisk helse. Det går ut over følelser, ytelse og humør. Når mange av oss i tillegg ikke vet om vi har jobb og inntekt fremover, når vi er usikre på om vi eller de vi er glade i kommer til å bli syke, og når vi ikke kan åpne en avis eller logge på en webside uten å bli overøst med varsel om dommedag både i økonomien og i helsevesenet, da er det ikke så rart at vi ikke har det spesielt bra. Dette forsterkes av at vi nå ikke kan gå dit vi pleier for å få påfyll. Om det er på jobben, idrettsbanen, kirken, treningssenteret, teateret, puben eller hvor det nå enn er vi henter påfyll.

Følelsen av ensomhet kan ramme hvem som helst i disse dager. Følelsen av å være alene med tanker og frykt. Følelsen av maktesløshet. Men det viktigste nå er faktisk å ikke tro på alt vi tenker. For mange av oss er vi nå i det som heter «fight or flight» modus. Underbevisstheten vår ser hele tiden etter mulige utkommer av vanskelighetene vi er i, og vurderer hele tiden hvorvidt det er smartest å slåss eller å flykte. Når vi da strengt tatt ikke har mulighet til å gjøre noen av delene, kommer følelsen av maktesløshet snikende. Og det er DA det er viktig å ta kontroll. For det er nemlig sånn, at alt vi tenker ikke er sant! Vi må ikke tro på alle dommedags-scenarioene hjernen vår finner på. For det gjør den nemlig helt på eget initiativ. Og da er det viktig at vi øver oss på å IKKE HØRE ETTER! Vi må fokusere på det positive. Vi må lete etter små tegn og signaler rundt oss om at livet ikke er så aller verst likevel! Og så må vi snakke sammen. Ringe til de vi pleier å få påfyll hos. Ringe for å gi påfyll til andre. Samles i nettmøter, sende mailer, chatte på Facebook, sende snapper. Ja – vi må helt bevisst bruke krefter på å komme oss ut av nedstemthet og å finne lyspunkter. I natt stilte vi klokken til sommertid. Nå blir det lysere kvelder. Det kan vi glede oss over. De aller fleste som får virusinfeksjon blir friske. Det er definitivt noe å glede seg over! Vi lever i et land som har råd til å hjelpe innbyggere og næringsliv. Det er så mange ting vi kan finne som faktisk er positive. Og det er DE tingene vi må fokusere på. Når vi spør oss selv en gang til Hvordan vi har det, så må vi rett og slett lete etter grunner til at vi har det BRA! For de aller fleste av oss klarer å finne de grunnene, om vi bare ser etter. Vi må snakke til våre underbevissthet og trene den opp til å se etter muligheter. Ikke fokusere på alt som kan bli katastrofe. For det hjelper ingen! Bekymringer er misbruk av fremtiden! Bruk derfor tiden til å finne gleder der du kan. Det forsøker jeg å gjøre. Noen ganger er det tyngre enn ellers. Men om jeg ikke prøver, får jeg det i alle fall ikke til. Det er NOK en gang opp til meg. Og jeg KAN gjøre noe med mye mer enn jeg tror! Noen ganger er det så enkelt at jeg finner frem et bilde som gjør meg glad! Det har jeg gjort i dag 🙂

Og da blir mitt svar på spørsmålet at – jo takk, jeg har det egentlig ganske bra! Og så bruker jeg kreftene mine på å fokusere på det!

Hvordan har DU det?