Integritet

– Å handle rett, selv når ingen ser deg, også når det er kostbart for deg selv!

Norge har fått en ny internasjonal superstjerne. Selv om du ikke er det minste interessert i Golf, skal det nok mye til om du ikke har hørt navnet Viktor Hovland nevnt i media de siste to årene. Viktor er 23 år gammel, og hevder seg helt i verdenstoppen i golf. Golf regnes som verdens 8 største idrett med sine 450 millioner følgere. For øyeblikket ligger unge Hovland på 13 plass på verdensrankingen. En helt fantastisk prestasjon!

Undertegnede begynte å golfe for 3 år siden. Det har blitt en hobby som tar mye plass i livet, og gir meg stor glede (også stor frustrasjon – noe alle golfere vil forstå).

Noe av det som virkelig fascinerer meg med denne sporten er at – akkurat som med It Is All Living filosofien – så er det opp til enhver å gjøre så godt en kan, og en har fryktelig liten påvirkningskraft på omkringliggende faktorer. I golf handler det ikke først og fremst om å finne motstanderens svakheter og beseire ham ved å utnytte dem. Nei, det handler om å gjøre så godt en kan, og så stole på at det er godt nok til å hevde seg i konkurranse med andre. Det er altså først og fremst opp til den enkelte å gjøre så godt en kan!

Og integritet er en svært viktig del av spillet. Det er opp til hver og en å holde regler, melde fra om regelbrudd og ilegge seg selv straff når en har gjort en feil. Så må en ta straffen, og deretter gjøre det beste ut av situasjonen for å komme seg videre. Og spilleren må gjøre det selv hver gang.

Det er fort gjort å glippe. Jeg har selv glemt å føre slag, og ekstrastraff på golfbanen. Jeg spiller ikke om millioner, det gjør Viktor. Og denne uken ga han en oppvisning i integritet og etterrettelighet en bare må bøye seg i støvet for.

Kort fortalt gjorde Viktor en feil i torsdagens åpningsrunde i turneringen «The Players Championship» som akkurat nå foregår i Jacksonville i Florida som kostet ham 2 straffeslag. Han var ikke selv klar over at han hadde gjort feilen. Feilen ble vist på TV, men det var ingen av de som hadde overoppsyn med turneringen som hadde fått det med seg, og Viktor hadde ikke lagt merke til det, så det så lenge ut til at de 2 straffeslagene ikke ble trukket fra scoren hans. Jeg hørte sågar de norske TV kommentatorene håpefullt snakke om at han kanskje slapp unna straff. Men, golf er altså et spill som handler om integritet, og Viktor viste seg å være en stjerne også når det gjaldt dette. Da han var i ferd med å forlate golfbanen fikk han en telefon fra Norge. Og ikke fra hvem som helst. Telefonen var fra hans mor som spurte om det virkelig var sånn at han slapp å bli straffet. Hun hadde fulgt TV sendingen fra Norge. Viktor ante ikke hva moren snakket om, for han hadde selv ikke lagt merke til feilen. Etter at Mamma hadde forklart hva som hadde skjedd, tok Viktor selv umiddelbart kontakt med turneringsledelsen, ba om å få se video av hendelsen, så den, og meldte umiddelbart fra selv om at han skulle ha 2 slags straff, og dermed tildeles en 2 slag høyere score enn han sto oppført med. PGA Golfturneringer spilles over 4 dager, og det er de 75 beste spillerne som får lov til å spille de 2 siste dagene. Straffen Viktor fikk, gjorde at han ikke kom med blant disse 75 og dermed går glipp av helgens spill. For å sette en prislapp på dette; den som vinner denne helgen, får en pengepremie på 2,7 millioner DOLLAR. Viktor har vært innenfor topp 5 ganske ofte i år, en femteplass ville gitt 615.000 DOLLAR. Nå er han altså ute av konkurransen, nøyaktig like mange slag bak 75 plassen som han fikk i straff. Jeg har bare en ting å si: RESPEKT!!

Hvor mange ganger lar vi være å si fra om vi får for mye i vekslepenger, eller om vi slipper unna å betale for en vare på butikken? Hvor mange av oss gjør det rette, når vi kan slippe billigere unna ved å la være å gi beskjed? Hvor mange av oss hadde meldt oss, selv om vi mistet en helt realistisk mulighet til å være med å kjempe om 2,7 millioner dollar? Etter dagens kurs skulle det bli NOK 22.914.428,-
Det beste eksempelet på å handle rett, selv om du kan slippe unna jeg kan huske å ha sett på lang tid. Jeg var stor Hovland fan før denne helgen, jeg enda mer fan nå!

Hva hadde du gjort?