Jeg HATER vinter

Vinteren er den desidert værste årstiden jeg vet. Jeg har aldri vært glad i kulde. Helt fra jeg var liten har jeg vært det en kan kalle en «frysepinn». Selv om jeg til tider har hatt det gøy med å stå på ski – helst nedoverski – så kan jeg ikke fordra hverken kulde, å fryse, eller å være kald.

Nå er vi inne i den kaldeste vinteren i vår region på mange år. Og – siden verden er som den er, så er det ikke mulig å stikke av til varmere strøk. For det er det vi pleier å gjøre. To uker i november og to uker i februar. Da klarer vi akkurat å holde ut «vinter-sprinten» imellom. Men ikke i år. Så at den kaldeste vinteren på mange år sammenfaller med reiserestriksjonene vi opplever nå, gjør at vinterdepresjonen og vinter-irritasjonen virkelig kan ta meg. Spesielt når dette kommer oppå alle de andre utfordringene corona-hverdagen gir oss. Jeg kunne ha vært rasende, irritabel, oppfarende, sinna og så videre. Men jeg er faktisk ikke det.

Og det har ingenting med at solen skinner selv om det er kaldt. Det hele handler om hvordan jeg håndterer mine egne frustrasjoner. For – om jeg bruker masse energi på å hate kulden, sutre og klage, være irritert og forbannet – hvem går det egentlig ut over? Vinteren? Hverken klimaet, planeten eller Vår Herre bryr seg det minste om mitt humør. Så først og fremst går det ut over meg selv. Og dernest mine omgivelser. Jeg hadde en prat med min kone forleden, og vi var enige om at jeg var blitt mye flinkere å ikke la kulden påvirke humøret mitt. Hun hadde lagt merke til det. Ikke minst så har JEG lagt merke til det. Jeg bruker ingen energi på å beklage meg over kulden. Jeg er hverken frustrert eller sinna. Jeg har rett og slett bestemt meg for å akseptere at dette er noe jeg overhodet ikke kan gjøre noe med. Annet enn å telle ned. For hver dag som går kommer vi en dag nærmere plussgrader, vår, sommer og åpne golfbaner. Vi kommer nærmere grilling på terrassen, nærmere mulighet til å oppholde seg utendørs uten å se ut som Michelin-mannen under 17 lag med klær, nærmere varme. Og jeg gleder meg til det. Jeg gleder meg over at etter vinter kommer vår. Jeg gleder meg over alt det gode jeg kan oppleve og finne i hverdagen om jeg bare ser etter det. Jeg velger å ignorere ubehaget jeg ikke kan gjøre noe med. Og, så ender jeg opp med å ha hyggeligere dager. Jeg tåler kulden bedre. Hverdagene i januar og februar blir gode til tross for den forferdelige temperaturen. Jeg inspirerer meg selv til å ha bedre dager, slik at livet blir et hyggeligere sted å være. Det er fremdeles kaldt, det er sikkert minst 2 måneder til golfbanen åpner og 4 til kortbuksen blir funnet frem og tatt på. Men det gjør ingenting. For jeg har det godt. Med fyr på peisen, varme i oljeovnen, iført stilongs, ullsokker og «vinter-under-lang».

Og alt sammen bunner i mine egne tanker og holdninger.

Uansett hvilke utfordringer vi møter på, er det opp til oss hvordan vi møter dem! Det handler om å svare ærlig på det store spørsmålet:

Kan du gjøre noe med det?