Kan Du Gjøre Noe Med Det?

Jeg er ukentlig rundt og holder foredraget med tittelen Kan Du Gjøre Noe Med Det. Hovedbudskapet er todelt; Det du ikke kan gjøre noe med må du legge fra deg – og Du kan gjøre noe med mye mer enn du tror.

Det handler ofte om holdninger og fokus. Det kan jeg nemlig gjøre noe med. Mine holdninger til omverdenen og det som skjer, definerer hvordan jeg håndterer de ulike situasjoner i livet. For eksempel – Jeg skal ut å fly. Jeg sitter på Gardermoen og flyet er forsinket. Jeg er sliten, og når beskjeden kommer om at jeg må sitte enda en stund til før jeg kommer meg hjem, er det lett for å skygge over. Men det er fremdeles mitt valg. Jeg kan velge å tenke over hva jeg kan benytte tiden til. Kanskje jeg kan lese noe, eller skrive noe, eller kanskje jeg blir kjent med et nytt menneske? Kanskje jeg rekker å ta en matbit, eller kanskje jeg skal ta meg en liten lur. Eller så kan jeg sitte rett opp og ned å bruke store mengder energi på å bli irritert, frustrert og sinna. Men det hjelper jo ingen. Aller minst meg – det bare gjør ventetiden enda mer uutholdelig og ubehagelig.

Vi velger altså hele tiden hvordan vi håndterer de tingene vi ikke kan gjøre noe med. Om vi hele tiden leter etter muligheter for å snu uventede utfordringer til noe positivt, så blir disse utfordringene ofte kilde til noe positivt. Vi velger! Som alle andre slike ting jeg skriver om, som muligens krever at vi endrer tankesett og adferd, så er helle ikke dette alltid lett. Men – om vi ikke prøver, så kommer vi ingen vei. Kanskje vi må begynne i det små. La vær å bli irritert om vi får rødt lys når vi har det travelt. La vær å bli irritert når noen kutter inn fremfor oss i trafikken. Se oss rundt etter muligheter når vi uventet blir sittende å vente på noe som tar litt lenger tid. På legekontoret for eksempel. Om vi skal til legen, så er det min erfaring at det alltid er 20-30 minutter å vente. Det kan fort bli veldig ubehagelig om en bare sitter der og kaster bort tid. Så derfor planlegger jeg alltid å ha med meg lesestoff. Da blir ventetiden plutselig forvandlet til nyttig tid. Spesielt om jeg leser noe som jeg kanskje har utsatt, eller som jeg bør sette meg inn i før et viktig møte. Igjen – det er mitt valg. Hvordan planlegger jeg utnyttelse av egen tid, og hvilke holdninger har jeg til ulike situasjoner som oppstår.

Jeg har alltid med meg sekken min når jeg er noe sted, og av og til får jeg bemerkninger om at det jammen er mye jeg drasser på. Og – joda – det er det nok. Men på den annen side, så har jeg alltid med meg noe å gjøre. Hodetelefoner for å kunne høre på lydbok. Ekstra strøm så jeg kan bruke både telefon og nettbrett uten å måtte ha ekstern strøm. Kindelen min, så jeg har med meg alle bøkene jeg leser for tiden. Skrivesaker om jeg må ta notater. Sånn slipper jeg å sette meg selv i en situasjon der jeg sitter rett opp og ned i en stol og føler at jeg kaster bort tid. Og det er altså mitt valg å ha det slik.

Hva kan DU gjøre noe med?