Kan du sykle?

Musikeren som mestrer sitt musikkinstrument kan fortelle om timer og atter timer, dager, uker, måneder og år med øving for å lære å mestre instrumentet sitt. Håndverkeren kan fortelle at akkurat det samme arbeidet er nedlagt for å lære håndverket sitt. Idrettsmannen like så om trening. Sjåføren, sykepleieren, læreren, skuespilleren, advokaten, ingeniøren – alle som har lært å mestre et fag, vet at det krever innsats over tid for å bli god.

Noen ting er mer lystbetont enn andre. Men i alle lære / øve / trene prosesser møter vi motgang. Og det er da det er om å gjøre å ikke gi opp! Ikke høre til den lille stemmen på den ene skulderen som sier til deg at dette klarer du ikke, eller at det ikke er noen vits i, eller at det ikke spiller noen rolle. For den stemmen har vi alle inne i oss. Og om vi ikke klarer å levere i henhold til våre egne forventninger, så er det fort gjort å gi opp. Men det er DA en må snakke til seg selv – overtale seg selv til å holde ut.

Jeg har lest bøker om idrettsfolk som har satt rekorder. Det en ofte glemmer å legge merke til, er at for hver rekord som settes, så er det mange nederlag og mislykkede forsøk.

Hvor mange ganger forsøkte Thomas Edison å oppfinne lyspæren før han klarte det? Det sies at han utførte over 10.000 forsøk. Da han ble utfordret på hvor mange ganger han skulle mislykkes, svarte han: Jeg har ikke mislykkes på noen måte. Jeg vet nå om 10.000 ting som IKKE virker.

En selger som klarer å huske på at for hvert «nei» en får, så er en nærmere et «ja» har en mer optimistisk innstilling til sine resultater, og selger sannsynligvis mer enn den selgeren som blir deprimert hver gang en kunde sier «nei». En som spiller golf, vet at Hole In One forekommer utrolig sjeldent. Hvert slag en slår ballen har til hensikt å få bilen nærmere hullet, og til slutt I hullet. Men det krever flere slag, og det krever at spilleren ikke gir opp. Dagens budskap er altså at ved å holde ut, og ved å gjøre litt hver dag, så har vi større muligheter til å få til det vi setter oss fore.

La meg spørre deg: Kan du sykle? Om svaret er ja; kunne du det første gang du satt deg på en sykkel? Sannsynligvis ikke. Du kunne ikke lese og skrive første gang du forsøkte heller. Eller kjøre bil, eller spise med bestikk for den saks skyld. Alle de tingene vi gjør i hverdagen uten å tenke over hva vi gjør, eller hvordan vi gjør det, har en gang i tiden vært vanskelige for oss. Men vi holdt ut og oppnådde mestring. Trikset for å få ting til er derfor altså å ikke gi opp.

For min egen del har jeg skapt min egen arbeidsplass i 20 år. Jeg har fått utallige «råd» om å gi opp, og noen ganger har jeg vurdert det. Men jeg har ikke gjort det! Og jeg kommer ikke til å gjøre det heller. Fordi jeg elsker det jeg holder på med! Men – mye av det jeg gjør i dag som er hverdagslige ting, fremsto som nærmest uoppnåelige oppgaver da jeg skulle gjøre dem første gangen.
Ofte har jeg lyttet til Pippi Langstrømpe sin fabelaktige logikk: «Det har jeg aldri gjort før, så det får jeg sikkert til». For egen tilføyelse legger jeg da til: Om jeg ikke starter, klarer jeg ingenting. UTEN HANDLING SKJER INGENTING! Men du verden så mye som skjer om jeg holder ut og gjør litt hver dag!

Har du utholdenhet?