Køller og Baller del 2

Forrige uke postet jeg del 1 av denne bloggen. Du kan lese den her!

Jeg har begynt å spille golf. Og ja – jeg må innrømme at jeg har blitt hektet. Jeg har hatt lyst lenge, men ikke funnet plass i hverdagen min. Når jeg nå har startet denne hobbyen sammen med min 11 år gamle sønn, blir det en familieaktivitet fremfor nok en ting som holder meg borte fra hjemmet. Når det er sagt, så skal jeg være så ærlig å innrømme at jeg spiller en del uten junior også. Og nå tenkte jeg å dele litt golf-filosofi med dere.

Jeg har nemlig oppdaget at Golf og Liv her svært mye til felles! Kanskje jeg skal bli «Golfolog». Her er de 4 siste punktene:

5. Hvert slag er en mulighet

Hver eneste gang jeg slår ballen har jeg en mulighet. Enten til å senke ballen, eller til å komme nærmere greenen. Noen ganger må jeg lete litt for å finne hva muligheten er. Kanskje står det et tre i veien som jeg må slå over? Kanskje er jeg helt ute på siden av banen så jeg må bruke et ekstra slag for å komme meg tilbake til fairway? Jeg må altså lete etter, og vurdere, de ulike mulighetene.

I livet: Hver eneste dag er en mulighet. Til å gjøre noe rett, til å gjøre noe godt, og til å lykkes med å nå et mål. Noen dager kan være så vanskelige, at det eneste målet jeg har er å komme meg i seng om kvelden, men uansett – hver dag er en mulighet. Om jeg behandler den slik, og om jeg fokuserer på å finne mulighetene, så finner jeg dem. Leter jeg etter begrensninger, så finner jeg dem også. Det handler om hvor fokuset mitt er! Også dette er opp til meg. Og da vil jeg jo forsøke å leve hver eneste dag på best mulig måte. Akkurat som at jeg forsøker å slå golfslaget på best mulig måte hver gang. Lykkes jeg? Overhodet ikke. Som nybegynner med høyt handicap slår jeg mange fler dårlige enn gode slag. Men etterhvert som jeg blir bedre, blir det litt flere gode slag. Og jeg forventer oftere å treffe der jeg sikter. Og jeg har mulighet for det – hver gang.

6. Et fullført golfslag kommer aldri tilbake

Golf er virkelig ferskvare. Det er helt umulig å ta vare på et godt eller dårlig slag. Når jeg har slått ballen er det slaget over og jeg skal aldri mer slå akkurat det slaget.

I livet: En dag kommer aldri tilbake. Når dagen er over så er den borte, og det eneste vi kan gjøre er å spørre oss selv om vi gjorde det vi kunne for at dagen skulle «telle». At den har bragt oss nærmere et mål, kanskje bragt glede og begeistring for oss selv eller andre. Og – når vi oppsummerer så må vi se etter hva vi gjorde rett, og være så ærlig med oss selv at vi også forsøker å finne hva vi kunne gjort bedre.

7. Du treffer ikke hullet hver gang du putter!

Noe av det mest frustrerende når jeg spiller golf er å ligge et par fot fra hullet, putte – forvente at ballen skal gå i, for å se at jeg var en centimeter for kort eller for langt til en side. Noe av det mest fabelaktige er å ligge 10 fot fra hullet, ta en sjanse og se at ballen går i. Det er bare det at om jeg forsøker på det – og bommer – da er det høyst sannsynlig at neste put blir like vanskelig. Altså holder jeg på å lære meg når jeg skal «gå for» å treffe og når jeg skal «sette meg opp» for å få ballen nedi på neste slag. Jeg er i ferd med å lære at jeg ikke kan forvente å sette alle putter.

I livet: De eneste menneskene som ikke gjør feil er de som gjør ingenting. Men noen ganger må jeg akseptere at om jeg hopper rett inn i noe uten å forberede meg så er sannsynligheten for at jeg ikke lykkes med deg jeg har satt meg fore ganske stor. Som nevnt i flere punkter her nå, jeg må akseptere at livet er en prosess, og at jeg ikke lykkes med alt på første forsøk. Men om jeg ikke forsøker, ja da lykkes jeg iallfall IKKE!

8.Hvert Slag Teller

I golf finnes uttrykket «mulligan» Wikipedia beskriver en mulligan slik: «En mulligan er et slag som tas om igjen i golf, på grunnlag av spillerens udugelighet»

Dette kan brukes i det som kaller «selskapsrunder» og da bare på første utslag på hull 1. Etter dette teller hvert eneste slag, og tro meg – det er lett å pådra seg ekstra slag. Og når en kommer i mål etter 9 eller 18 hull er det bare å telle opp.

I livet: Det finnes ikke «mulligans» i livet. Ikke når det gjelder dager og tid ihvertfall. Dagen som er gått kommer ikke tilbake. Det er ikke som i filmen «Groundhog Day» der skuespilleren Bill Murray opplever den samme dagen om og om igjen. I og med at hver dag er slutt når den er slutt, så teller alle sammen. Når livet er slutt og regnskapet for livsinnhold skal gjøres opp er det – etter mitt syn – om å gjøre at en har hatt flere dager som har gitt mening enn de som bare har vært kastet bort. Dette også er opp til hver og en av oss. Her dag teller. Gjør det beste ut av den. Og pass på når du legger deg i kveld at du har brukt opp dagen «på skikkelig» som jeg har skrevet om tidligere.

Spiller DU golf? Lever du Livet?