Led deg selv!

Svært mange av oss opplever nå en hverdag som er helt ulik dem hverdagen vi pleier å ha. Mange av oss er overlatt til oss selv. Vi må gjøre ting vi pleier på nye måter, og vi må lære oss å gjøre helt nye ting. Den inngripen i livene våre vi opplever nå, ligner ingenting noen av oss har opplevd i fredstid. I alle fall ikke vi som er oppvokst i frie land og demokrati. Det er lett å bli overveldet og engstelig, og det er lett å gå litt i «frø».

Det korteste motivasjons foredraget jeg noensinne har holdt besto bare av tre ord:

Ta Deg Sammen!

Og noen ganger trenger vi både å ta oss sammen og vi trenger å bli fortalt at vi trenger å ta oss sammen. Men ofte – og kanskje spesielt nå – er det lettere sagt enn gjort. Når vi sitter hver i vårt hjem og ikke kan gå det vi pleier for å gjøre det vi pleier med de vi pleier å gjøre det med, er det veldig lett å synke ned i «det sorte hullet». Her kommer noe forslag til hva vi kan gjøre for å komme videre og for å ta livet tilbake! Vi må starte med å Lede Oss Selv!

Dersom du har fløyet noen gang, har du hørt at det er viktig å sette på din egen oxygenmaske før du hjelper den ved siden av deg, om en nødsituasjon skulle oppstå.

I disse krisetider er det rådet faktisk viktigere enn noensinne!

1. Lag deg faste rutiner:

En av de største utfordringene med den nye hverdagssituasjonen er at vi blir litt «lost», vi vet egentlig ikke hvor vi skal starte og hva vi skal gjøre for å komme videre.
Derfor er det viktig at vi lager oss rutiner. Rutiner for når vi legger oss, når vi står opp, hvordan vi starter dagens gjøremål, og at vi planlegger hva vi skal gjøre dagen før. Sett opp de tre viktigste tingene du skal gjøre «imorgen» før du avslutter dagen idag. Gjør tingene så likt og regelmessig som mulig – da etablerer du gode vaner, og du blir mer produktiv!

2. Hold forbindelsen med flokken din

Om det er familie, kolleger eller venner så har vi alle en flokk vi hører til. Når vi nå oppfordres til å holde avstand og isolere oss fra omverdenen, så er det viktigere enn noensinne at vi bruker tid på å holde kontakten. Ring noen på FaceTime, messenger eller Zoom. Ta en kopp kaffe sammen. Spør hvordan det går! Ring noen du stoler på for en prat om DU trenger noen å fortelle at du er engstelig eller at ting ikke går så bra! Ikke grav deg ned og isoler deg, det hjelper ingen! Lag avtaler om å gjøre noe sammen, det hjelper deg ut av ensomheten.

3. Pass på hva du inntar

Jeg har skrevet om det før; det meste vi leser og hører i media nå er mer negativt og fullt av dystre spådommer enn noensinne. Pass derfor på hva du fyller hjernen din med! Pass på å kompensere med noe positivt! Les en bok, lytt til en podcast, se en film. Vær bevisst på hva du fyller hjernen din med, for det vi putter inn genererer det som kommer ut, og det vi tenker på – og det er tankene våre som får oss til å gå i kjelleren.

Pass også på hva som kommer inn munnen. Trøstespising og litt ekstra kos er jo selvsagt påkrevd i disse vanskelige tider… Eller er det? Jeg tar meg selv i å gå til kjøleskapet eller snopeskapet når jeg kjeder meg. Det er ikke bra. Hverken for helsen eller for vekten. SÅ her kan også hver og en av oss gjøre en innsats for å ta vare på oss selv!

4. Praktiser takknemlighet

Ja – jeg mener det! Vi har alle ting i livet å være takknemlig for. Sett deg ned og lag en liste over alle de tingene i livet du har å være takknemlig for. Det hjelper også med å holde motet oppe i en vanskelig situasjon. Vi har nemlig ganske mye å være takknemlige for midt oppi alt dette.

Det at du leser denne bloggen, betyr at du kan lese. Det betyr at du kan se. Det betyr at du lever. Det betyr også at du er på internet, og har en dings du kan bruke til å lese ting på internet. Det betyr også at du har strøm, og da har du sannsynligvis også lys og varme. Og sånn kan vi spinne tråden videre. For alt dette er ting som faktisk ikke er en selvfølge for svært mange mennesker. Fokuserer vi på hva vi har og kan være takknemlige for, så får vi bedre dager!

5. Beveg deg!

Gå en tur, ta en sykkeltur, jogge en runde eller gjør som meg, spill en runde golf. Uansett, finn en måte å bevege deg på. Det hjelper for så mange ting. Jeg er ingen trenings-coach, men jeg er opptatt av at alle de jeg skriver til, skal ta vare på seg selv, og da hjelper det med bevegelse!!

TA VARE PÅ DEG SELV!! Da kan du ta vare på andre også!

Har du laget deg nye rutiner?