Lei av hjemmekontor?

Så er vi her igjen, med innskjerping av smittevernregler og anbefaling om hjemmekontor. Så mange som mulig anbefales å arbeide hjemme. Det er mennesker som har hatt hjemmekontor siden 12 mars, og jeg snakker med ganske mange som er fryktelig lei av å være «alene hjemme» med arbeidet sitt. Mennesket er et sosialt vesen, og det å være isolert i sitt eget selskap når vi er vant til å omgås kollegaer i det daglige, oppleves svært tungt for mange.

Også dette handler om hvordan vi selv tar tingene, hvordan vi agerer og reagerer, og hvilken innstilling vi møter utfordringer med.

For egen del er det å ikke omgås mennesker noe av det værste jeg vet. Jeg scorer full pott som ekstrovert på alle tester. Det å være ekstrovert eller introvert har ingenting med om man er utadvendt eller innadvendt å gjøre. Det handler utelukkende om hvor vi henter energien vår fra. Som ekstremt ekstrovert, henter jeg min energi fra å være sammen med andre. Det å arbeide alene blir derfor mye tyngre for meg, enn å være en del av et miljø. Det å ikke kunne ta en kaffekopp og en prat med andre mennesker gjør at jeg ikke får påfyll. Jeg går til tider tom og føler meg ensom. Derfor er det avgjørende at jeg finner måter å få dette til å fungere, selv i en tid der vi er nødt til å distansere oss fra andre mennesker.

Her er mine viktigste råd – basert på egne erfaringer – til deg som også går tom for energi når du tilbringer for mye tid i eget selskap:

1. Ta kontroll over tiden din:

Vær disiplinert og skill mellom arbeidstid og fritid. Jeg vet – dette kan oppfattes til å stride mot min #It Is All Living filosofi om at alt hører sammen, men jeg vet også at det ikke er for alle å ha en livsstil og ikke en «jobb». Men også jeg trenger selvdisiplin. Derfor setter jeg av faste tider til å gjøre faste ting, og jeg setter av perioder til å arbeide med ulike oppgaver og i de periodene gjør jeg ikke annet. Og når arbeider – så gjør jeg det, og når jeg ikke arbeider, så lar jeg være å respondere på jobbhenvendelser. Jeg utsetter dem til neste «arbeidsperiode» Slik deler jeg opp dagen min i flere segmenter.

2. Lag deg en slags «reise til jobben» rutine.

Bruker du kollektivtransport for å komme deg til arbeidsstedet ditt til vanlig, så tenker jeg du pleier å lese noe eller lytte til noe. Det være avis eller bok, musikk eller podcast. Sett av litt tid til å gjøre det, også om morgenen. Ikke stå opp, drikk en kopp kaffe, og start arbeidet i pysjen. Start dagen, kle deg, bruk 15 – 30 minutter på å «reise til jobben» og lag et tydelig skille på når du er på arbeid og når du har fri. Om mulig, så ha et eget sted i hjemmet der du utfører arbeidet ditt.

3. Husk å snakke med kollegaene dine, selv om de ikke er «der»

Pleier du å ta en tur inn på nabokontoret for å lufte en ide? Eller kanskje stoppe ved kaffemaskinen og slarve litt eller fortelle en vits, eller kanskje sitter du sammen med en fast gjeng i lunsjen? Alt dette kan du fremdeles gjøre. Du kan ringe til kollegaen din for å ta den praten. Du kan sende en vits eller en hilsen eller til og med en virtuell klem på e-post eller melding, og hvem er det som sier at Teams, Zoom eller Skype ikke kan brukes til å dele tiden en spiser et måltid? Om du savner miljøet med kollegaene dine, så er det faktisk mulig å skape et miljø om en bare går inn for det.

4. Lag et rituale for å avslutte arbeidsdagen.

Dette er viktig uansett om vi er på hjemmekontor eller på «vanlig» kontor. Det å ha et fast rituale for å avslutte setter oss både i bedre stand til å komme bedre i gang med neste dag, og det gir oss en indre ro, for vi forteller underbevisstheten vår at arbeidsdagen nå er over. Bruk noen minutter til å rydde i papirer og i innboksen. Bruk noen minutter til å planlegge hvordan du skal starte morgendagen. Bruk noen minutter til å forsikre deg om at du har gjort alt du skulle i dag. Og pass på at arbeidsplassen din er ryddig, slik at du ikke må starte morgendagen med å rydde.

5. La andre kjenne timeplanen din.

Spesielt de du eventuelt bor med. Det er viktig å sette grenser. La andre mennesker få vite når du har arbeidstid. La eventuelle andre medlemmer av husstanden din få vite når det er greit, og når det IKKE er greit å forstyrre deg med «hjemme-spørsmål». Det at du har hjemmekontor, betyr ikke nødvendigvis at du kan hjelpe poden med leksene midt i arbeidstiden. Men du kan avtale et tidspunkt det passer. Da blir hverdagen mer oversiktlig og forutsigbar både for deg selv og de andre.

6. Husk å ta deg 5 minutter

Dette er det aller viktigste rådet. TA pauser. Gå ut for en «luftings» ta en telefon til en venn eller en kollega. Drikk en kopp kaffe i et annet rom, uten å stirre inn i en skjerm. Sett av en halvtime til å lese noe i en bok, eller se noe på nett. Vi mennesker er ikke laget for å ha for høy intensitet over for lang tid. Derfor er det så uendelig viktig at vi tar pauser. Røykerne er superflinke til dette. Det vet jeg, for jeg har vært en. Men alle mennesker trenger pauser. Ta 5 minutter!

Hvordan klarer du deg uten andre mennesker?