Loven om gjengjeldelse

Tenk at du kommer og skal inn en dør. I det du nærmer deg døren er det noen som holder døren for deg. Du tenker sannsynligvis ikke over det, men sjansen er veldig stor for at du nå holder døren for den neste personen som skal igjennom. «Loven Om Gjengjeldelse» har akkurat vært i funksjon.

Jeg har et medfødt handicap. Når jeg slapper av i ansiktet ser jeg sur ut. Og når jeg blir irritert ser jeg rasende ut. Og når jeg en sjelden gang faktisk ER rasende (mye sjeldnere enn en del mennesker kanskje tror) da blir de rundt meg rett og slett litt engstelig av ansiktsuttrykket mitt. Det er altså nesten alltid sånn at det ser adskillig verre ut på utsiden enn det er på innsiden.

La meg komme med et eksempel: Forleden satt min kone og jeg og spiste frokost på en flyplass. Jeg var litt sliten etter en lang flytur gjennom hele natten, men i et strålende humør, og med en følelse av at livet bare var godt. Jeg la merke til at hun rettet mobilen sin mot meg mens jeg satt og leste noe, og jeg så opp og lurte på hva hun holdt på med. På innsiden, nysgjerrig og i godt humør. Etterpå viste hun meg en morsom snapchat video hun laget av meg. Jeg så ut som jeg hadde salg smør uten å få betalt som det heter. Jeg så rett og slett sur og grinete ut. Men jeg var jo ikke sånn inni! Jag har hørt tidligere at jeg ser så lett gretten ut, men dette er første gangen jeg faktisk har sett det selv. Det var IKKE en god opplevelse.

Etter denne episoden har jeg begynt å øve på å smile. Smile når jeg spør om noe. Smile når jeg forteller noe. Smile når jeg er for meg selv. Smile når jeg ser noe som kan smiles av. Å smile utløser faktisk kjemikalier i hjernen som gjør at en får en følelse av velbehag. Prøv selv, still deg opp fremfor et speil og smil til deg selv. Det føles litt rart til å begynne med, men tro meg, det er bare noen sekunder som skal til, før den gode følelsen begynner å spre seg i kroppen. Rart, ikke sant?
Neste mål er da å begynne å smile til andre mennesker. Si hei med et smil til fremmede. Til den i kassen på butikken, eller den du spør om veien noe sted, eller bussjåføren, eller bare til naboen. Ved å smile til andre trer Loven Om Gjengjeldelse i kraft, og sannsynligheten er ganske stor for at de vil smile tilbake til deg. Og om du skal be vedkommende om å gjøre noe for deg, er muligheten for at det faktisk blir gjort mye større enn om du stiller spørsmålet UTEN å smile.
Tenk om vi mennesker kunne smile mer til hverandre? Være hyggeligere med hverandre? Tenk om vi kunne nærme oss de rundt oss med positiv forventning og interesse? Da tror jeg verden ville vært et mye hyggeligere sted å være for alle.!

Husker DU å smile til de rundt deg?