Må jeg? Eller Får jeg lov til?

Det er søndag. Rolig i huset. Jeg har akkurat inntatt en god frokost. Nyter å leve. Solen skinner utenfor vinduene, det er vår og livet er herlig. Et passelig tidspunkt for å tenke litt over livet. Tenke over alt jeg får lov til!

Denne helgen har jeg og mine kolleger fått lov til å begeistre flere hundre mennesker på ulike arenaer. Noen har laget mat, noen har malt ansikter, noen har spilt spill, noen har underholdt fra en scene og noen har spilt musikk. Alt i alt en ganske vanlig helg, egentlig.
Det jeg føler akkurat nå er en enorm takknemlighet for at jeg får lov til å holde på med det jeg gjør. At jeg får leve av og for og med å begeistre mennesker.

Jeg tror det er en nyttig øvelse for hver og en av oss å gjøre akkurat det. Tenke igjennom hva vi er så heldige at vi får lov til å gjøre i hverdagene våre.
Tenk om vi hver dag fokuserer på det vi får lov til å gjøre isteden for å tenke på det vi MÅ gjøre. Det er kanskje ikke like lett for alle å tenke disse tankene, men det går an å trene på dette også. Tenk om vi for eksempel starter flere setninger med ordene ”jeg får lov til” enn med ordene ”jeg må”?
Plutselig blir setninger som: jeg må gå på arbeid, jeg må gå i et møte, jeg må trening, jeg må gjøre ferdig dette prosjektet, jeg må levere disse varene, jeg må betjene denne kunden, så fantastisk mye mer positivt ladet.
Les setningene en gang til og bytt ut ”jeg må” med ”jeg får lov til”.

Ofte opptrer vi som om vi ikke har et valg. Men det har vi, hver eneste gang vi skal gjøre noe, har vi et valg. Må jeg? Eller Får jeg lov til? Det er opp til hver og en av oss å tenke disse tankene, å tilnærme oss våre oppgaver og gjøremål med det sukk eller med et smil.

Vi har alle ulike utfordringer i livet, og ingen påstår at alt er like enkelt for alle. Men om vi har mer fokus på alt vi kan gjøre, alt vi får lov til å gjøre, alle muligheter og valg som faktisk finnes for oss alle, selv i de minste ting, ja da er det ikke grenser for hvor mye vi kan gjøre med livene våre.

Imorgen er det mandag.
Du kan selv bestemme. Er et fælt, eller er det kjekt?
MÅ du starte en ny uke? Eller er du så heldig at du FÅR LOV til å starte en ny uke?
For de aller fleste av oss er vel alternativet – altså i ikke starte en ny uke eller få en ny dag – ikke det vi ønsker høyest.

Det er opp til deg, hva er DU så heldig å få lov til?