Mindre Dårlig Fritid
Forleden holdt jeg et foredrag for en bedrift. Et av elementene jeg benytter i mine foredrag er en interaktiv session der jeg utfordrer tilhørere til å skrive ned 5 ting de vil ha mindre av. I livet, i hverdagen, på jobben eller i andre sammenhenger. Deretter deler noen det som er skrevet med resten av oss, og vi diskuterer hva som kan gjøres med den konkrete utfordringen. Denne dagen var det en som ville ha «mindre dårlig fritid» Jeg måtte be vedkommende om en definisjon på hva som er «dårlig fritid».
Er ikke all fritid «god» fritid? Nyere forskning viser at det å «ikke arbeide» ikke nødvendigvis er det samme som restitusjon eller påfyll av energi. Tvert imot, det å gjøre ingenting kan være vel så energitappende som det å gjøre for mye. Så for å ha mindre dårlig fritid må vi faktisk planlegge å benytte fritiden vår riktig. Dette er en av grunnfilosofiene bak #ItIsAllLiving. Om en hele tiden har fokus på at en burde vært et annet sted, eller gjort noe annet, ja da blir en fort veldig stresset. Om en derimot klarer å sette pris på det en gjør her og nå, så er muligheten for å være tilfreds i livet og å få påfyll av det en driver med mye større.
Vi er nettopp kommet hjem fra vår årlige vinterferie i Orlando i Florida. Hit reiser vi hvert år i februar for å lade batteriene, koble ut, hente inspirasjon, og være klar for nye utfordringer når vi kommer hjem. Et slikt fabelaktig sted med sol, varme og haugevis med aktiviteter er akkurat det vi trenger å dra til for å få påfyll. Men, for å få maks utbytte av dette, sørger vi for å planlegge slik at vi faktisk får påfyll – ikke kommer hjem og er oppbrukt.
Vi sørger for at alle har de samme forventninger og ser det samme bildet FØR vi reiser. (Dette kan du lese mer om i boken 52 som du kan bestille her: http://www.david.genius.no/bestill-52/)
Vi står opp tidlig og spiser frokost sammen.
Vi planlegger og gjennomfører aktiviteter, både hver for oss, alle sammen og litt splittet.
Vi deler opplevelsene med hverandre
Vi setter av tid til å lade – lese bøker, lytte til podcaster og å gjøre INGENTING.
Vi sjekker mail hver dag, vi svarer på telefoner og vi gjør det arbeidet vi må i forhold til at vi har flere bedrifter «der hjemme» som ikke stopper opp selv om vi er ute og reiser. Men – vi har GOD fritid, fordi VI HAR KONTROLL PÅ EGEN TID! Vi setter av tid til disse tingene, og utenom den avsatte tiden, rører vi hverken e-post eller telefon. Vi lar ikke andre sette agendaen for oss, vi setter den selv.
Vi fyller dagene med aktiviteter som GIR oss energi. Ikke tapper oss. For oss som lever av å begeistre og å underholde er det uhorvelige mengder med inspirasjon å finne i Orlando, men også dette må planlegges, slik at vi inspireres i rette doser, uten å bli overveldet og samtidig få fullt utbytte. Dermed kommer vi tilbake fra tur og er klar for hverdagen med toppladet energi. Så etter mitt skjønn handler «god fritid» om hva du gjør den til selv.
Et triks når det gjelder å få utbytte av helger er å planlegge helgen tidlig i uken. Vi har vel alle vært der? Det nærmer seg frihelg, vi ser frem til helgen og alt vi skal gjøre, plutselig er det søndags kveld, og vi har ikke fått gjort noe som helst, og når mandagen kommer har vi ikke ladet i det hele tatt. Ofte er dette fordi vi begynner å planlegge helgen så sent i uken at vi allerede er slitne, og derfor ikke har energi til å være kreativ med hva vi skal benytte fritiden til. Forskning har vist at ved å planlegge helgen tidlig i uken, når energinivået vårt er høyere, så «orker» vi mer, og legger derfor mer ambisiøse planer for fritiden som kommer. Dersom vi følger planene får vi mer aktivitet, gjerne sosiale aktiviteter – som igjen gir oss påfyll, og dermed stiller vi mer opplagt på arbeid når fritiden er over. Noe av oppskriften er å klare å legge fra seg e-post og sosiale medier, og dermed være tilstede i øyeblikket og nyte fritiden uten uønskede ytre påvirkninger. Et annet aspekt er nettopp at om en er sliten, så er det bra å ha lagt en plan på forhånd, for da slipper en jo å bruke energi på å være kreativ å finne på ting hele helgen. Planlegg aktiviteter, planlegg måltider, og planlegg «nedetid». Følg planen og still uthvilt når helgen er over. Prøv, det virker!
Hva gjør DU for å ha GOD fritid?