Sett pris på den du er!

Helt siden Adam og Eva spiste den forbudte frukt i Edens Hage har vi mennesker vært opptatt av å ha det vi ikke har, av å få det vi ikke kan få.
Jakten på det vi ikke har blir for mange en besettelse. Hvor mange ganger er vi i situasjoner hvor vi får komplimenter for noe vi har – eller har gjort – så svarer vi ved å henlede oppmerksomheten på hva vi burde ha gjort, eller hva vi heller skulle ha hatt?

I stedet for å sette pris på det vi har?

Det er en vanskelig øvelse, men hva med å forsøke å se det det gode i ALT vi har?

Jeg våkner med ubehag hver eneste morgen på grunn av noen helseutfordringer jeg ikke kan gjøre noe med.

Jeg kan velge å fokusere på det.

Eller jeg kan velge å fokusere på gleden over å våkne til en helt ny og ubrukt dag.

Når jeg oppdager at jeg må fikse noe på huset mitt, kan jeg velge. Blir jeg frustrert over at noe er ødelagt, eller kan jeg fokusere på gleden over at jeg faktisk HAR et hus?

Om noe går på tverke på jobben, skal jeg fokusere på det som gikk galt? Eller skal jeg først og fremst fokusere på gleden over at jeg faktisk HAR en jobb?

Når regningen på kredittkortet kommer, blir jeg irritert og frustrert over at jeg har brukt unødvendige penger? Eller husker jeg på å glede meg over det jeg brukte pengene på?

Om bilen får motorstopp, husker jeg å glede meg over at jeg faktisk HAR en bil?

Det er altså MITT valg hvordan jeg takler hverdagens utfordringer.

Selv om noen vil mene at det blir for enkelt, er jeg veldig opptatt av at livet vi lever er et resultat av de valgene vi har tatt. Noen vil hevde at enkelte mennesker ikke har et valg. For meg blir dette noen ganger utgangspunktet for veldig givende og interessante samtaler.

Vi har gjerne ikke alltid et valg når det gjelder hva som skjer med oss, eller rundt oss.

Vi velger likevel hvordan vi reagerer på det.

Om vi lar følelser styre alle våre valg, ja da kan det fort bære galt avsted. Følelser kan ofte lede oss på ville veier. Det er nemlig ikke sikkert at alt vi føler, eller tenker, er til å stole på!

Ta tålmodighet for eksempel. Tålmodighet er ikke en følelse. Tålmodighet er et valg. Selv om en blir frustrert av å vente på noe eller noen, kan en velge om en venter tålmodig eller utålmodig og frustrert. Ventetiden er akkurat like lang, men for den som velger å være tålmodig blir ventetiden ofte hyggeligere enn for den som velger den andre tilnærmingen.

Om vi blir snakket til på en måte som ikke er spesielt vennlig eller hyggelig, velger vi selv hvordan vi reagerer. Lar vi følelsene ta overhånd og handler på grunnlag av dem, ja da kan en uheldig situasjon ofte eskalere til noe langt verre. Om vi heller velger å respondere med tålmodighet, velge å ignorere det som ble sagt, ja da blir situasjonen og opplevelsen kanskje mindre uhyggelig. Kanskje vi til og med kan sette pris på at vi faktisk er i stand til å kommunisere, selv om kommunikasjonen blir av negativ karakter.

Jeg bruker litt tid hver eneste dag på å se rundt se rundt meg og minne meg selv på menneskene, tingene, og innholdet i livet, jeg har å være glad for. Klart også jeg har lyst på nye ting, på ny kunnskap og på nye opplevelser. Noen ganger har jeg definitivt lyst på andre omstendigheter, men ved å bruke energi på å sette pris på det jeg har, og å ikke bare jage etter det jeg IKKE har, blir hverdagen og livet mye mer tilfredsstillende.

Så min oppfordring til deg som leser dette blir derfor:

Sett pris på DET du har

Sett pris på DE du har

Men først og fremst, sett pris på DEG SELV!