Si de viktige tingene

(Photo by Korney Violin on Unsplash)

Forleden ble jeg kontaktet for å være rådgiver i en konflikt mellom to mennesker som var havnet i en situasjon der kommunikasjonen dem imellom var gått fullstendig i vranglås. Begge parter uttrykte stor fortvilelse for de visste ikke hvordan de skulle få den andre til å forstå sitte eget standpunkt.

Da vi satt der og jeg skulle forsøke å megle, dro jeg frem noen eksempler begge hadde gitt meg på hvordan den andre misforsto hva den ene mente. Begge to reagerte nesten identisk – ved å bli forferdet over at «den andre ikke hadde sagt dette direkte». Når vi forsket litt mer viste det seg at grunnen til at de vanskelige tingene ikke var sagt, var at det var vanskelig og ubehagelig å si dette direkte TIL den det angikk. Det var mye lettere å si det OM den det angikk. Dette fikk meg til å tenke på alle de tingene mange av oss IKKE er flinke til å fortelle de som rundt oss. Så her forsøker jeg meg med en liste over hva som er viktig å si, og utfordrer oss alle om å bli flinkere å si disse tingene til de som betyr noe for oss!

1. Jeg er glad i deg

– Det å vise de vi er glade i AT vi er glade i dem, gir både oss og dem bedre livskvalitet

2. Jeg tror på deg

– At noen viser at de tror på oss, tilfører oss krefter og energi til å utføre de utroligste ting

3. Du fortjener det

– Ofte føler vi at vi ikke har fortjent å lykkes, eller å ha det bra. Noen ganger trenger vi å minnes på at det er OK!

4. Det beste ligger fremdeles fremfor oss

– Jeg tror helt klart, hele tiden, at det beste i livet ligger fremfor meg. Det gjør livet uendelig mye mer spennende! Tenk om jeg tenker at alt bra i livet mitt allerede har skjedd…

5. Vær positiv

– Vi trenger mer positivitet i hverdagen! Og vi må av og til minnes på å være positive!

6. Jeg tok feil, jeg beklager

– Dette ville hjulpet å ende svært mange konflikter!

7. Unnskyld

– Jeg older på å lære min yngste sønn uttrykket: Don’t only be sorry, be better! Det nytter ikke å bare si unnskyld når vi har gjort noe galt, vi må også streve etter å ikke gjøre det igjen!

8. Hvordan kan jeg hjelpe?

– Se etter muligheter for å hjelpe andre. Det gir en enormt god følelse å være til nytte!

9. Jeg er her om du vil prate

– Vi trenger alle en god samtalepartner, en som lytter. Lytt for å forstå, ikke nødvendigvis for å svare

10. Du kan klare det!

– Vi trenger alle at noen tror at vi kan! Om vi tror vi kan, eller om vi tror vi ikke kan, så har vi rett!

11. Tilgi meg

– Vi trenger tilgivelse iblandt. Be om det når du trenger det!

12. Jeg tilgir deg

– Husk – å tilgi og å glemme er to forskjellige ting. Men når vi tilgir, gir vi oss selv muligheten til å gå videre og ikke å bli spist opp av negative tanker!

13. Jeg passer på deg

– At noen dekker ryggen min er sundt for meg! Det å føle trygghet er noe av det aller viktigste i livet.

14. Vis meg hva jeg kan gjøre bedre

– Noen ganger kommer vi ikke videre uten at andre viser oss hvordan! Da må vi spørre!

15. Du er ikke alene

– Ensomhet er gift! La noen vite at du er der for dem!

16. Vi kan fremdeles være venner, selv om vi er uenige

– I dag er mange mer opptatt av å ha rett, enn å oppnå enighet. Å respektere hverandres meninger, å være enige om å være uenige – og forbli venner, er noe som er i ferd med å forsvinne i dagens samfunn. Jeg tror vi virkelig må jobbe for å få dette tilbake i hverdagen! Respekt!

17. Du spiller en viktig rolle for meg

– La andre vite at de er viktige for deg. Da vokser både de og relasjonen!

18. Takk!

– Vi er alt for lite flinke til å takke. Jeg starter hver dag med å takke for livet, for en ny dag, for alt jeg er, alt jeg har og alt jeg får gjøre. Å takke gjør oss selv oppmerksomme, og det gir andre en følelse av verdsettelse!

Takk for at du bruker tiden din til å lese bloggene mine 🙂

Og i morgen er det klart for en ny episode av podcasten «Om tro og tvil og sånt». Den finner du for eksempel her: https://www.facebook.com/DavidJGenius/videos