Sier du nei ofte nok?

Ordet «nei» har etter mitt skjønn et ufortjent dårlig rykte. Det sies at mennesker som sier nei er negative, vanskelige, usolidariske, egoistiske, tverre og jeg vet ikke hva. Sannheten er, at noen av de smarteste menneskene jeg vet, og ikke minst noen av de mest suksessfulle menneskene jeg vet om, er ualminnelig gode til å si nei. Det handler bare om å si nei til de rette tingene!

For min del er jeg nå midt i en prosess der jeg er iferd med å gå ned i vekt. For å klare det er jeg nødt til å foreta noen valg, og jeg er nødt til å si nei til en del ting jeg så absolutt har lyst til å si ja til. Hver gang jeg skal spise noe må jeg spørre meg selv om det jeg har lyst på er sundt, og om det bringer meg nærmere mitt mål om å gå ned et tosifret antall kilo. Alt for ofte må jeg i ærlighetens navn svare nei, og dermed kan jeg velge å la være å spise det. Et nyttig og viktig nei, som skjer flere ganger om dagen.

Jeg holder også på å bygge virksomhetene mine. Finne nye måter å skaffe inntekter ved å finne nye produkter og tjenester jeg ikke har levert før. Produkter og tjenester som lar seg omsette i inntekter nå som mange av de tradisjonelle produktene jeg har levd av i over 20 år ikke er mulig å levere så lenge vi er rammet av denne pandemien, så lenge det ikke er lov å samle mennesker.
Når jeg holder på med det, må jeg stadig si nei til andre ting. Jeg må si nei til prosjekter som ikke bringer meg dit jeg ønsker å komme. Jeg må si nei til møter som ikke er fruktbare, jeg må si nei til å bruke tiden min på å utføre handlinger som ikke bringer meg nærmere målene jeg har satt meg. Og når jeg sier nei til å bruke tid på ulike forespørsler, så bevarer jeg frihet og tid til å arbeide for å komme nærmere dit jeg er på vei, komme nærmere å oppfylle de målene jeg har satt meg.

Alt for mange av oss er alt for snare til å si ja til å hjelpe andre med å fullføre andre menneskers planer og ønsker. Vi er ofte så dårlige på å si nei, at vi ikke har plass til oss selv i våre egne liv. Og som vanlig så lander jeg der jeg pleier med disse skriveriene mine, det hele handler om oss selv. Det handler om de valg og beslutninger vi tar, og det begynner på innsiden. Husk – et mål har aldri i seg selv bragt mennesker til å oppnå en drøm eller oppfylle et ønske. Det er handlingene som ligger bak. Og bak handlingene ligger valgene. Valgene om hva vi er villige til å forsake for å oppnå det vi ønsker. Det finnes ingen gratis lunsjer. Alt har en pris, og den ultimate ressursen vi må investere for å komme oss noe som helst sted, er tid. I og med at tiden også er den mest begrensede ressursen vi har, så må vi altså være bevisst på hva vi bruker den til. Og da MÅ vi se nei til ting, slik at vi har anledning til å si ja til andre ting. Ja til å arbeide på egen helse, egen økonomi, egne forhold, og så videre. Nei er et av de viktigste ordene vi kan lære oss å bruke. Så er det opp til hver og en av oss å bruke det rett!

Sier du nei ofte nok?