Småting

“Jeg konsentrere meg om det store bildet” “ Jeg er ikke så opptatt av detaljer” “Det der er jo bare småting”
Dette er fraser jeg hører stadig vekk. De små tingene er ikke viktige. En sånn som jeg som henger meg opp i detaljer, kan fort bli oppfattet som plagsom og nesten litt “besatt” – og det kan være vanskelig for dem som bare ser på det “store” bildet å forholde seg til sånne som meg.

 

Men så er det da sånn, at alle store ting er satt sammen av små ting. Og om en vil at de store tingene skal bli bra, ja – da må man faktisk sørge for at de små tingene er bra – først! Ta for eksempel Mona Lisa, et av verdens mest berømte kunstverk Da Leonardo da Vinci malte Mona Lisa brukte han den tynneste penselen som var mulig å oppdrive, og han malte de tynneste strøkene som noensinne var malt. Selv idag klarer en ikke å skille de enkelte penselstrøk fra hverandre når en studerer maleriet nøye. Men for et maleri det er. Et av tidenes største kunstverk.
Ta hva alt er laget av – til syvende og sist brytes all masse ned i atomer, protoner og elektroner, og nå har forskerne funnet frem til enda mindre ting som lager disse igjen. ALT stort er bygget opp av små ting. Og derfor er de små tingene så viktige. Også de små handlingene vi utfører i hverdagen.

 

Små handlinger som å være hyggelig med sine medmennesker. Som å være til å stole på. Som å være tydelig og forutsigbar. Små ting som at en er ryddig, punktlig og pålitelig. Alle disse små tingene utgjør den større helheten som kalles livet. Hvordan vi lever livene våre er først og fremst opp til oss selv. Om vi passer på å gjøre disse små tingene riktig, så er det mange av de store tingene som faller på plass av seg selv. Om vi velger å gjøre mer enn vi MÅ. Om vi velger å gjøre det lille ekstra – det være seg for oss selv eller for noen andre – så får vi ofte så uendelig mye tilbake. Det er bare opp til oss selv!  “Vi må gjøre så godt vi kan” er det mange som sier. “En kan ikke forlange mer”.

 

Da vil jeg at du som leser dette skal gjøre en liten øvelse. Ta nå begge armene dine og strekk opp i luften. Strekk dem så høyt opp du kan. Strekk HELT ut. Sånn. Holde dem der – fullt utstrukket… hold litt til… og NÅ – strekk dem EN – TOMME – TIL… Jeg er HELT sikker på at du klarte den lille tommen ekstra. Det var også en liten ting. Moralen er – det er alltid mulig å gjøre LITT til, strekke seg LITT lenger. OG gjør vi det, så får vi ofte svært mye mer tilbake. Om det er i form av goodwill, penger eller anseelse vet vi aldri. Det er heller ikke det viktigste. Men å gjøre de små tingene rett. DET er viktig. Mye viktigere enn vi ofte tror!

 

Har du fokus på de små tingene?