Sover du?
Alle må sove! Så enkelt er det. Vi må ha søvn for å fungere. Mennesker har veldig ulikt søvnmønster, og for kan det virke som om det er om å gjøre å klare seg med minst mulig av sorten. Men er det et mål å ikke sove? Er det virkelig sånn at søvn er bortkastet tid? Og når vi ikke får sove – hva kan vi gjøre med det?
For noen år siden fikk jeg diagnosen søvnapné. Dette er en sykdom som gjør at jeg slutter å puste om natten. Jeg har sannsynligvis hatt dette hele livet, men det ble oppdaget i 2012. Mangel på søvn holdt rett og slett på å ta livet av meg. Jeg hadde så mange og lange pustestopp i løpet av natten, at legene på Haukeland Sykehus fortalte meg at de vekker pasienter fra narkose lenge før de får så lav oksygenmetning i blodet som jeg hadde store deler av natten. På bakgrunn av dette fikk jeg en C-pap maskin, en pustemaskin som tvinger meg til å begynne å puste igjen når jeg har pustestopp om natten. For meg ble dette livet før og etter. Og det gjorde meg virkelig oppmerksom på hvor viktig søvn faktisk er! Etter at jeg begynte å våkne noenlunde uthvilt, har livet blitt helt fabelaktig mye bedre, og jeg tenker ofte over hvor viktig det er å hvile. Når jeg ofte får spørsmål om hvordan jeg klarer å holde det høye tempoet jeg gjør, er et av svarene at jeg er flink å hvile, og setter av tid til å få tilstrekkelig søvn!
Etterhvert har jeg gjort et stykke arbeid med å utvikle rutiner som skal hjelpe meg å sovne. Det var i mange år slik, at jeg måtte ha en øreplugg i øret for å høre radio når jeg skulle sove. Gjorde jeg ikke det, begynte jeg å tenke på alle de tingene som enten plaget meg, jeg hadde ugjort, eller BURDE ha hatt ugjort. Når dette slår rot i tankene ved leggetid er det – iallfall for meg – umulig å få sove.
Basert på dette har jeg kommet frem til noen vaner jeg tenkte å dele med deg som leser dette idag. Det handler hverken om lys, urter eller andre kunstige stimuli. Det handler om å forberede seg mentalt på søvn.
1. Jeg programmerer meg selv til å ha en god natt.
Hvordan gjør jeg det? Jo – jeg passer på å tenke gode tanker rett før leggetid. Jeg tenker på mennesker jeg er glade i, ting jeg har lykkes med løpet av dagen, og ting jeg gleder meg til å gjøre imorgen. Ved å putte denne typen positive tanker inn i hodet rett før jeg sovner, opplever jeg en mye mer tilfredsstillende søvn – og «faren» for at jeg våkner i godt humør er faktisk ganske stor.
2. Jeg har notatmuligheter på nattbordet
Det er ofte slik at jeg kommer på noe jeg må huske rett før jeg sovner. Om jeg ikke skriver det noe sted, ligger jeg og kverner på dette i lang tid. For jeg må jo passe på å huske… Så derfor skriver jeg det ned med en gang jeg kommer på det. Når det er skrevet ned et sted jeg pleier å sjekke, slapper underbevisstheten min av, og jeg kan dytte disse tankene ut av hodet. Når jeg kommer på noe jeg BURDE ha gjort – så skriver jeg det ned også. Så kan det hende jeg sletter notatet neste dag. Men det er ihvertfall ute av hodet mitt.
3. Jeg fokuserer på min egen pust
Når jeg ligger og skal sove, konsentrerer jeg meg om å puste rolig. Ta dype tak, avslappet. Jeg kjenner etter hvordan hele kroppen slapper av og blir tung. Lar meg selv bli trøtt.
Og så opplever vi alle fra tid til annen at tankene bare raser avsted inni hodet i full fart. Hva gjør vi da? Det er ikke så enkelt å skru av hjernen. Ofte når det skjer, handler de tankene om ting vi har ugjort. Ting vi bekymrer oss om. Min medisin er da å begynne å tenke over alt jeg har som jeg er takknemlig for. Ramse opp for meg selv. Det sies nemlig at det ikke er plass til bekymringer i et takknemlig hjerte, og det tror jeg på. Det fungerer for meg, og da er det jo hele hensikten med denne bloggen at jeg skal dele det med deg 🙂
Men viktigst av alt – få NOK søvn. Det er bare et lite fåtall mennesker som kan klare seg uten 7 timers søvn. Sett av tid til å sove godt om natten. Så blir dagen så uendelig mye bedre!
Sover du godt?