Takk for det gamle

«Om du vil ha noe andre ikke har, må du være villig til å gjøre noe andre ikke gjør»

– Zig Ziglar-

Det er 2 dager igjen av 2019, hvilket også betyr at det er 2 dager til det andre tiåret av 2.000 millenniet er over. Vi har lagt bak oss 20 år fra den dagen vi alle lurte på om datamaskinene våre ville slutte å virke, og vi startet alle årstall med 2 isteden for 1. For noen og enhver er det kanskje tid til å se tilbake og oppsummerer litt? Hvor er vi nå? Er livet vi har i dag det livet vi så for oss at vi skulle ha for 10 eller 20 år siden? Og om ikke – er det fordi livet «skjedde» med oss? Har vi lykkes i å nå mål og å oppfylle drømmer, eller drømmer vi fremdeles om det samme, uten å ha kommet et skritt nærmere? Dette er spørsmål det både kan være vanskelig å smertefullt å svare på.

Et nytt år er en mulighet for en frisk start. For ikke å snakke om at et helt nytt tiår gir oss mulighet og anledning til å se livene våre i et perspektiv. Først ser vi tilbake, så ser vi hvor vi er, og så ser vi fremover. Alle kurser som settes må justeres underveis. Om vi seiler, flyr eller kjører, så må vi ta hensyn til vær og føre, vind og strøm, og ikke minst til uforutsette hindringer som dukker opp underveis. Hvordan vi håndterer det uventede er først og fremst opp til oss selv. Men en ting er helt sikkert, og det er at dersom vi TROR vi kan løse de utfordringer vi stilles overfor, så er sannsynligheten for at vi klarer det svært mye større enn om vi IKKE tror vi kan. Det hele starter altså nok en gang på innsiden. Det starter med oss selv. Hvordan vi reagerer og responderer. Hvordan vi tenker og planlegger. Hvordan vi velger og prioriterer. Hvor mye tid og energi vi bruker på det vi KAN gjøre noe med, og hvor mye tid og energi vi bruker på det vi IKKE kan gjøre noe med.

Ved å se tilbake 1, 10 eller 20 år og se hvor vi er, gir vi oss en mulighet til å endre kurs om vi så ønsker. Det kan jo hende at vi ikke hverken trenger eller ønsker å justere noe som helst. Om du har det sånn, er det superfint for deg. Men for mange av oss andre – også for meg – er noen kursjusteringer veldig nødvendig, og starten av et nytt tiår er en strålende anledning til det.
Det forrige tiåret har for min egen del vært brukt til å lære. Lære mye; Lære hva jeg kan, hva jeg vil, og hva jeg ikke vil. Lære hvordan jeg kan komme nærmere å oppfylle drømmer og mål. Lære hva slags mennesker jeg ønsker å omgås. Lære vaner og rutiner som gjør meg til en bedre mann, ektemann, far, venn leder, og hjelper. Det neste tiåret skal jeg fortsette å lære, men jeg skal også bruke den lærdommen jeg har samlet til å bli mer konkret i planleggingen av egne dager. Ha kortsiktige og langsiktige mål. Disse målene skal handle om familie, helse, jobb, medmennesker, økonomi og tidsstyring. Jeg har fremdeles – akkurat som alle andre – bare 168 timer i uken jeg kan benytte, og det er opp til meg hvordan jeg velger å benytte dem. Jeg skal bli flinkere til å spørre meg selv når jeg gjør noe om denne handlingen eller prioriteringen bringer meg nærmere mot eller fjernere fra de målene jeg har satt. Dette tiåret kommer jeg – dersom jeg får lov til det – å fylle 60. Noen mener det er eldgammelt. Jeg er ikke så opptatt av det. Det jeg er opptatt av, og som driver meg fremover er at jeg er helt sikker på at den beste delen av livet mitt fremdeles ligger fremfor meg. Jeg gleder meg til fremtiden! Men – det er bare jeg som kan gjøre det som skal til for at den fremtiden blir slik jeg ønsker. «Alle andre tenker på seg, det er bare jeg som tenker på meg» er et uttrykk jeg har hørt sagt humoristisk og lett ironisk. Min påstand er at om vi ikke først tar vare på oss selv og våre egne liv, så kan vi ikke gjøre noe som helst for andre! Husk det nå når det nye tiåret begynner! Ta vare på deg selv, vær tro mot deg selv og husk at den eneste du skal sove med hver eneste natt er deg selv. Planlegg og lev livet på en sånn måte at den du ser i speilet hver morgen er en du liker og ønsker å tilbringe tid med. Benytt tiden vel, kjære leser!

Takk for det gamle!

Trenger du å justere litt?