Tenk Positivt!

Den amerikanske motivatoren og foredragsholderen Zig Ziglar regnes av mange som selve «mester-motivatoren». En gang ble han konfrontert av en journalist som ville ta rotta på Zig ved å avsløre at «alt ikke kan være SÅ enkelt, at det bare er å våkne med et smil, så blir livet fantastisk». Etter å ha fått det lett sarkastiske spørsmålet om det virkelig var tilfelle, svarte Zig enkelt og greit: «Positiv tenking vil ikke la deg oppnå noe som helst. Men det vil la deg oppnå en hel del mer, enn negativ tenking»

Jeg møter ofte samme typen motforestillinger. De som leser mine blogger og hører mine foredrag opplever forhåpentligvis at jeg oppfordrer til å tenke positivt i de fleste situasjoner. Og det er nettopp med bakgrunn i akkurat det Zig sa. Det å tenke positivt, å lete etter det positive i alle situasjoner, gir oss så uendelig mange flere muligheter, enn det å gå rundt å fokusere på det negative.
Ser vi etter muligheter eller ser vi etter begrensninger? I disse underlige tider, er det lett for meg å fokusere på det negative. Jeg står i fare for å miste store deler av det Anette og jeg har bygget sammen de siste 17 årene. Vi har uforskyldt havnet i en krise som nå preger hele verden. Når en lever av å samle mennesker, er det ikke mye en kan gjøre så lenge myndighetene har bestemt at mennesker ikke kan samles. Da kan jeg love at det ikke ser spesielt enkelt å starte dagen med å tenke positivt. Men jeg må det! Jeg må, for om ikke, så kommer jeg ikke videre. Og videre skal jeg, for det er jo meningen at livet skal fortsette. I hvilken form og på hvilken vei, det vet jeg ikke enda. Det eneste som er sikkert er at livet før og etter corona ikke vil bli det samme.

Så – hvordan i alle dager klarer jeg å tenke positive tanker, når verden på mange måter raser sammen rundt meg? Jo, jeg finner det jeg er takknemlig for, og jeg fokuserer på å se etter muligheter.

Muligheter til utvikling.

Mulighet til forretning.

Mulighet til å begeistre mennesker.

Jeg graver meg ikke ned i negative nyheter og dødstall. Tvert imot, jeg forsøker å finne gode nyheter, leter etter optimister og forsøker å fokusere på å ha samtaler med andre som tenker likt. Hvordan kan vi skape noe med de ressursene vi har? Hvordan kan vi hjelpe hverandre? Hvordan kan vi ta vare på menneskene rundt oss? Dette er tanker. Og så tilnærmer jeg meg disse spørsmålene i en positiv kontekst. Jeg nekter å høre på innvendinger.

Jeg har ikke tid til å høre på, eller å snakke med mennesker som skal fortelle meg om hva som ikke er mulig eller som skal forklare meg hvorfor ting ikke kan bli gjort. Det er helt uaktuelt! Det som er interessant for meg er å finne ut hva vi KAN gjøre. Hvem vi KAN hjelpe. Hvordan vi KAN begeistre mennesker, eller oppmuntre de som har det vanskelig. Om jeg skal grave meg ned i mine bekymringer, så klarer jeg ikke å gjøre noe av dette.

Og jeg passer på å tilbringe så mye tid som mulig i selskap med mennesker, bøker, videoer og tv program som hjelper meg til å holde fokus på det som er mulig! Den som leter skal finne, står det i Bibelen, og det betyr altså at leter vi etter alt som er fælt med det som skjer nå, så er det helt uproblematisk å finne det. Men ser vi etter muligheter, så finnes de! Det er opp til hver og en av oss å lete etter de mulighetene som finnes i våre egne liv! Og det er SPESIELT viktig at vi gjør det akkurat nå. For det er i motbakke det går oppover, og nå skal vi gå en lang motbakke. Da trenger vi all styrken vi kan hente.

Så tar vi et skritt av gangen, en dag om gangen, og om vi starter dagen med å tro at vi kan, og at denne dagen skal bli bedre enn gårsdagen – og arbeider for det – da blir livet et hyggeligere sted å være. Og vi klarer kanskje å nå de målene vi setter oss! Som sagt, positiv tenking gjør det mulig å oppnå ADSKILLIG mer enn negativ tenking!

Hvordan tenker du?