Tilgi

Det vanskeligste av alt for et menneske – er å tilgi seg selv

 – Gordon Johnsen

Tilgivelse. Et stort og vanskelig ord. En enda vanskeligere handling. «Hvordan kan jeg tilgi» er det mange som spør. Mitt svar er: Det er enkelt å tilgi, det er bare å bestemme seg for å gjøre det. Det er gjort på et lite sekund. VIPS så er tilgivelse gitt. Å glemme derimot – DET er noe helt annet.

La meg ta ett enkelt eksempel. Jeg snakket forleden med en venn av meg som har tidenes nabokrangel gående. Dette er en sak som er så ille at den til og med har vært prøvet i rettssystemet. Min venn vant på alle punkter. Med det er ikke essensen. Det handler mer om at min venn har tilgitt naboen min. Han har ikke glemt, han har ikke blitt venner med ham, men – slik jeg forstår hans historie – så bruker ikke min venn tid og krefter på å bære nag, og dermed har han i praksis tilgitt uten å glemme.

Mange av oss har opplevd at andre mennesker gjør rare ting i trafikken. Vi kan velge å bli rasende, la «den andre idioten» ødelegge både kjøreturen, dagen og uken for oss, eller vi kan velge å tilgi. Si «pytt-pytt» og la det være med det. For om vi, når vi kommer hjem fra bilturen, er så rasende på den andre bilisten, som nesten forårsaket en ulykke, at vi ikke er til å være i hus med – hvem går det utover? Idioten? Eller meg og mine nærmeste? Ved å tilgi og dermed legge det fra meg, så har ikke den u-tilgitte handlingen eller personen makt over meg.

Som med alt annet jeg skriver om, handler også dette om at det begynner på innsiden av oss selv. Og – for å tilgi andre må vi ofte begynne med å tilgi oss selv. Hvor mange av oss kan med hånden på hjertet si at vi ikke angrer ting vi har gjort i livet? Forskjellen ligger i hvor mye fokus vi skal ha på det vi ikke gjorde eller burde ha gjort. Det blir litt som å kjøre bil. Vi må ha ha kontroll på det som er bak oss ved at vi regelmessig ser i speilet, men hovedfokuset må være fremover. Ingen har såvidt meg bekjent klart å kjøre en bil fremover ved å bare se i speilet.

I det øyeblikket vi kan tilgi det som spiser oss opp fra fortiden, gå videre og ha fokus fremover, gjør vi livet fantastisk mye enklere for oss selv. Det begynner med oss.

Du Skal Elske Din Neste Som Deg Selv kan vi lese både i Bibelen og andre steder. Den rekkefølgen er ikke tilfeldig. Det er altså ikke slik at du skal elske deg selv som din neste. Vi mennesker bør bruke tid på å lære oss å bli glade i oss selv, akseptere de vi er, og tilgi våre egne feil og mangler. DA blir vi en bedre støtte for andre. Da er vi mer tilstede både for andre og oss selv, og da frigjør vi energi til å arbeide med å bli bedre medmennesker. Og – det starter med det vanskelige, altså å tilgi seg selv.

Min utfordring til deg denne uken:

Lag en liste over ting du angrer på i livet. Skriv dem ned, bruk deretter fokuset ditt på å tilgi deg selv. Aksepter at du er DEN du er, og DER du er. Da skal du se at det letter en bør fra dine skuldre. Tro meg – basert på egen erfaring; Det virker, men det tar tid!

Hva skal DU tilgi deg selv for idag?