Tro at du kan

Om du tror du kan, eller at du tror at du ikke kan, så har du rett.
– Fritt oversatt sitat av Henry Ford

Jeg tror jeg kan.
Skrive, snakke, lede, påvirke, oppmuntre, le, gråte, og en hel del andre ting.
Og fordi jeg tror det, så kan jeg det.
Og fordi jeg tror det, så har jeg et forsprang på alle de som ikke tror de kan.

Jeg sier ofte at det er opp til meg selv å velge å ha en god dag. Og om jeg velger det – noe jeg gjør hver eneste dag – så blir det en god dag. Og den blir mye bedre enn om jeg skulle velge noe annet. For ikke å snakke om at om jeg ikke får en ny dag i det hele tatt.
Alle har dårlige opplevelser. Men vi velger selv om vi lar de dårlige opplevelsene definere dagene og livet vårt. For å få til å gjøre noe med dette må vi altså tro at det er mulig. Om kvelden når jeg legger meg, bestemmer jeg meg for at dette har vært en god dag. Jeg leter etter positive ting som har skjedd, noe jeg har fått til. Om det er aldri så små ting, så handler det om at jeg da programmerer hjernen til å være positivt ladet når jeg sovner. Og tro meg, da foregår det adskillig hyggeligere ting på innsiden av hodet mens jeg sover, enn om det siste jeg tenker på er ting jeg burde gjort, ting som burde vært annerledes, eller ting som IKKE gikk så bra. Noe jeg har gjort feil i løpet av dagen. For som alle andre, så gjør jeg masse feil.
Men jeg tror alltid at det blir en god dag «imorgen»,

Det er jo sånn at alt vi tenker ikke nødvendigvis er sant. Dette vet alle som har bekymret seg. Det vi bekymrer oss for slår som oftest ikke til. Men når bekymringene slår inn som verst er det vanskelig å ikke lytte til dem. Bruke en masse tid og krefter på å planlegge for hvordan jeg skal reagere dersom sånn eller slik skjer. Når jeg da benytter de redskap jeg etterhvert har utviklet for å kvitte meg med bekymringene, ja – rett og slett ignorere dem, da opplever jeg at kapasiteten til positiv tenking blir større. Og jeg beviser for meg selv gang på gang at jeg har rett. Jeg KAN faktisk la være å bekymre meg. Jeg KAN ha en god dag, og ikke minst så kan jeg ha en positiv innvirkning på menneskene rundt meg.
For en av de tingene jeg tror at JEG kan, det er å påvirke andre mennesker. Påvirke dem til å tro at DE kan.
Jeg ble forleden spurt hva som var det kuleste arrangementet jeg noensinne hadde laget. Det var vanskelig å sette fingeren på et spesielt arrangement. Jeg er så heldig at jeg har fått lov til å lage ganske mange kule arrangement etterhvert. Om spørsmålet i stedet hadde vært, hva er det kuleste du har gjort, ja da ville svaret vært dette:
Å se at mennesker som ikke trodde de kunne oppdage at de faktisk kan, og se at de begynner å tro på det i hverdagen.
Jeg tror du kan –
– Ha en god dag
– Gjøre en god jobb
– Være i godt humør
– Være noe for andre
– Være leder i eget liv
– Bli alt du vil – bare du tror nok, og er villig til å gjøre det som skal til.
Som min Farmor pleide å si: Av ingenting blir ingenting.
Altså – vi må tro vi kan for å få noe til. Da er det stor forskjell på setningene «jeg skulle ønske at» og «Jeg skal jobbe for at».
Om du tror du kan, så er det i alle fall mulig. Om du tror du IKKE kan, så er det bare å fortsette å ønske. Men det du ønsker kommer neppe til å skje.

Tror du at du kan?