Vær der føttene dine er

Jeg har akkurat lest et sitat av en trener i amerikansk fotball. Han ble spurt om å kommentere noe fra fortiden. Hans svar var: «I am right where my feet are, I don’t have time to think about that!» Kloke ord i en kort setning. «Jeg er der føttene mine er»

Tenk om vi blir flinkere til akkurat det. Til å være tilstede her og nå. Konsentrere oss om å gjøre det beste vi kan her og nå, i den situasjonen vi er i, istedenfor å bruke så mye energi på å uroe oss for fortiden eller fremtiden at vi ikke får med oss det som foregår rundt oss. «Gi oss i dag vårt daglige brød» sier vi når (om) vi ber Fadervår. Det handler ikke om brødet vi spiste i går, eller om brødet vi kanskje får i morgen. Det handler om brødet vi skal spise i dag. Det vi kan gjøre med dagen i dag, der føttene våre er. Her kan vi bruke favorittspørsmålet mitt: «Kan Du Gjøre Noe Med Det?» For det er et umiskjennelig faktum, at de tingene vi mennesker uroer oss for, de kan vi svært ofte ikke gjøre noe med her og nå.

Derfor er det en nyttig øvelse å lære seg å legge bort de vanskelige tankene. Rett og slett si til seg selv, at dette (vanskelige) det kan jeg ikke tenke på nå. Jeg gjør det faktisk sånn at jeg setter av tid til å tenke igjennom vanskelige ting. Gjerne litt frem i tid. Og hver gang den urovekkende tanken dukker opp i mellomtiden, så skyver jeg den bort, for jeg vet at jeg jo har satt av tid til å tenke på dette senere. Og tro det eller ei, når tiden kommer til å tenke over det vanskelige som jeg har satt av tid til, så har det veldig ofte løst seg i mellomtiden. UTEN at jeg har måttet bruke masse tid og energi på å gruble over om det kommer til å gå bra eller ei, og på den måten spre mengder med negativ energi både inn i meg selv og ut til mine omgivelser.
OM vi er der føttene våre er, så får vi med oss det som foregår rundt oss. Jeg har ikke tall på alle de gode opplevelsene jeg har gått glipp av, fordi jeg har brukt for mye tid på å gruble på – og bekymre meg for – noe som ligger i fremtiden, mens jeg glemmer å se rundt meg hva som foregår.

For å bruke et annet bilde fra sport: Om du skal fange en ball, så må du se på den helt til du har den. Du må konsentrere deg om ballen fra du ser den og hele veien inn til hendene dine, og helt til du faktisk holder den. Om du løfter blikket for å planlegge ditt neste trekk like før ballen treffer deg, så mister du som oftest ballen, og alt du hadde planlagt å gjøre etter at du har fanget den, blir ingenting av. Vær der føttene dine er! En fantastisk livsfilosofi jeg arbeider hardt med å bli god på å leve etter! Være tilstede. Se de som er rundt meg. Gjøre noe med det jeg kan gjøre noe med, og la andre ting ligge. Jeg kunne sikkert ha vunnet et VM i bekymring om det fantes noe sånt. Så det jeg skriver her, det er definitivt først og fremst myntet på meg selv. Og om det kan hjelpe deg også, så er det absolutt det som kan kalles en vinn-vinn situasjon!

Hvor er du?