Våkner du om natten?

Opplever du å våkne midt på natten, med et hode som spinner avgårde i 100 kilometer i timen, og det som spinner er stort sett tanker om – og frykt for – fremtiden?

Vi er nok mange som har opplevd det etter at Covid-19 pandemien rammet oss. Aldri i min levetid har mennesker i verden vært mer usikker på fremtiden og på hvordan verden kommer til å se ut om en måned, en uke, et år. De av oss som arbeider i bransjer der det å samle mennesker utgjør selve grunnlaget for forretningene våre, opplever nok dette ganske regelmessig. Jeg må tilstå at jeg har hatt min del av søvnløse netter etter 12. Mars 2020. Så hvordan håndterer jeg dette? Vel, for en som har som sitt mantra å stille spørsmålet «kan du gjøre noe med det» så har det jo vært utført en del nyttige og samtidig vanskelige øvelser for å klare å legge bort tankene på de tingene jeg IKKE kan gjøre noe med.

Husk – bekymringer er faktisk misbruk av tid! Hvorfor skal vi ødelegge nåtiden med negative tanker om ting i fremtiden som ofte ikke skjer?

Her er forslag til ting å gjøre når tankene og frykten tar overhånd klokken midt på natten.

Dette er de 5 punktene jeg gjennomfører når natten blir ekstra mørk og ekstra lang:

1. Stå opp. Ikke ligg og vri deg. Gå ut av sengen og finn et rolig, trygt og behagelig sted uten distraksjoner å sette deg ned. Lag gjerne en kopp varm sjokolade eller finn frem noe annet godt å drikke (ikke kaffe eller alkohol).

2. Finn frem skrivesaker. En notatbok, eller blokk. Helst ikke en skjerm «dings» – for det første vil vi ikke bli lyspåvirket og for det andre, dersom vi sitter med en iPad, telefon eller PC, blir vi fristet til å gå online. Og da bruker vi som oftest tiden til å lete etter artikler og saker som underbygger det vi frykter. Ikke positive ting om vårt eget liv. Og hensikten med disse øvelsene er å jo tømme hodet for frykt og bekymringer – ikke fylle på!

3. Skriv ned en liste over alle de tingene du har i livet å være takknemlig for. Alle! Start med at du er i live, puster, har en stol å sitte i, et tak over hodet, og evnen til å tenke, lese og skrive. Da skal du se at det renner på med andre ting å faktisk være takknemlig for. Bruk minst 10 minutter på dette. Om det dukker opp et menneske i tankene dine når du tenker på takknemlighet, så skriv ned hvorfor du er takknemlig for at akkurat dette mennesket er i livet ditt. Tenk gjerne på konkrete episoder, opplevelser og minner. Fyll opp så detaljert som mulig. Det er forsket på at takknemlighet og positive tanker driver frykt og negative tanker ut av hjernen vår. Så for å fordrive det vonde, må vi fylle på med det gode

4. Lag en ny liste – en liste over ting du har lyktes med. Igjen, begynn med de små tingene. Noen ganger må jeg begynne med at jeg har fått til å stå opp og kle på meg uten hjelp. Fått til å finne frem et glass vann og finne et sted å sitte. Det er ikke størrelsen på det du har fått til som teller. Det er AT du har fått til NOE. Let etter det gode og det positive, så er min påstand at du finner NOE. Ofte når vi ikke finner noe som helst, så har det sammenheng med at vi legger listen alt for høyt i forhold til hvor vi leter. Lær å sette pris på de små tingene!

5. Nå er tiden inne til å finne frem og tenke på ditt aller største problem. Det som plager deg mest. Skriv også det ned. Skriv så ned alle ting som kan gjøres for å løse problemet. Selv om du ikke ser noen utvei eller løsning, så fortsett å lete. Ofte når jeg snakker med klienter som sitter fast i et problem som virker helt uløselig og de sier at det er INGENTING de kan gjøre, så spør jeg dem – Men OM det var NOE som helst som kunne gjøres med dette – om en ANNEN hadde dette problemet, hva ville du rådet dem til å gjøre, eller hva ville du ha gjort om du kunne gjøre hva som helst? Når jeg presser dem dit, så kommer de ALLTID med et svar eller en teori. Og det er denne teorien som leder dem til å finne en løsning på problemet. Kanskje løsningen viser seg å være kompleks, vanskelig og nesten umulig å gjennomføre, og da må en ta valget om det er verdt det, eller om en må gå en helt annen vei – men da har en i alle fall kommet nærmere en løsning.

Ofte kommer vi frem til at det som plager oss, er ting og problemer som ligger langt utenfor vår kontroll. For eksempel at samfunnet er delvis stengt ned, at det ikke er mulig å samle mennesker, at økonomien skranter, at vi er redd for å bli syke, at vi er redde for å ikke strekke til og så videre. De tingene som ligger utenfor vår kontroll må vi altså likevel lære oss å kontrollere, ikke selve tingene altså, men hvordan vi håndterer dem. Hvordan vi tenker om dem. Hvor mye vi skal la de tingene vi ikke kan kontrollere, plage oss.

Alt dette begynner også på innsiden. Det handler om livet, holdning og handlinger. Og når du har gjort disse øvelsene, så gå og legg deg igjen. Legg deg ned, og gå igjennom alle de tingene du skrev på takknemlighets-listen din mens du lukker øynene. Tenk og takk! Så er jeg ganske sikker på at søvnen kommer til slutt. For som sagt – det gode driver ut det vonde, vi må bare skifte fokuset vårt!

Sover du godt?