Våren er her

En kan ikke åpne en avis, logge på en nettside, eller ha en samtale med andre mennesker uten å ha inntrykk av at verden er i ferd med å gå av hengslene. Om det er Klima, Innvandring, Trump, Brexit eller fordeling av velferdsgoder, synkende skip eller tuneller som brenner, – så er det uansett dommedagsvarsler som gjelder. For ikke å snakke om værmeldingen. Jeg er helt sikker på at norske avisredaksjoner har en eller annen form for «ord-generator» som fungerer slik at om en skriver inn «fare for ruskevær» så kommer det ut «verdens ende er nær» på andre siden. Og la meg bare ikke starte å snakke om bompenger…

 

Vi blir altså eksponert for negative inputs hele tiden. Uansett hvor vi snur oss. Vi trenger ikke å lete etter grunner til å bli bekymret og nedstemt. De kastes mot oss fra alle kanter, og vi trenger bare å se og høre, så forstår vi hvor ille det står til alle veier, og at dommedag er nær. Det vi fokuserer på, finner vi mer av, og ved å inngå i denne spiralen så leter vi ubevisst etter signaler på at alt det negative stemmer, og vi ser etter grunner til, og tegn på, at verden er i ferd med å falle samme rundt oss. Det handler om mangel på tillit, mangel på håp, og tro på at alt er i ferd med å gå den veien «høna sparker».

 

Dette kan vi faktisk gjøre noe med helt selv. Vi kan rett og slett begynne å fokusere på – og å lete etter – de gode nyhetene. De hyggelige tingene. For de finnes der ute de også. Men, siden medievirkeligheten og sensasjonsjageriet preges av jakten på «klikk» så er det mye mer dramatikk tilgjengelig enn positivitet og optimisme. Den må vi altså finne selv. Og kanskje vi rett og slett kan begynne med å kikke på kalenderen. I dag er siste dagen i mars. 1. April er imorgen, våren er altså i anmarsj. Lysere kvelder, høyere temperaturer, grønnere farger. Det er grunn til å glede seg over at vi har kommet igjennom enda en vinter. Årshjulet går sin gang, og sommeren er på vei. Husker vi å legge merke til det? Husker vi å se rundt oss å tenke positive tanker? Tenke på at vi er i live? At vi bor i et av verdens rikeste land? At vi kan lese og skrive, at vi har frihet til å tenke og mene det vi vil? Husker vi å sette pris på de tingene vi egentlig tar som en selvfølge? Husker vi å takke? Hverandre, oss selv og Vårherre? De gode tingene er der ute, og vi må ha fokus på å finne dem, fremfor å la oss grave ned i negativitet og frykt for fremtiden. For fremtiden den kommer. Fremtiden er imorgen, om noen timer, neste uke og neste år. Men den kan vi faktisk ikke gjøre noe med. Vi kan derimot gjøre en hel del for å gjøre dagen i dag lysere. Både for oss selv og de rundt oss.
Fortell noen at du er glad i dem – IDAG. Gi noen et kompliment. IDAG. Fortell noen at du har tillit til dem – IDAG. Finn en god nyhet du kan dele med dine medmennesker – IDAG. Og ikke minst, forlat minst en negativ gruppe du er medlem av på sosiale medier – IDAG. Jeg kan garantere at du vil føle deg mye bedre. Og hvis du har fokus på dette hver eneste dag, så vil følelsen av at dommedag nærmer seg forsvinne litt etter litt. Da blir vi mye mer motstandsdyktig overfor alle dem som forsøker å «kidnappe» oppmerksomheten vår med negative inputs. Gå ut i verden å vær FOR det du er FOR, istedenfor å bruke masse krefter på å være IMOT det du er imot.
Fokuserer du på det gode, så finner du det! Bare prøv – det virker!

 

Du KAN gjøre noe med det! Men er du villig til å gjøre det som skal til?