VELKOMMEN TIL MIN ADVENTSKALENDER

Det er adventstid. Advent er en kristen høytid som markerer forberedelse til juletiden. Advent kan oversettes med ordet ankomst. I praksis betyr det at vi markerer venting på noe eller noens ankomst. Vi venter. Som mennesker tilbringer vi store deler av livet vårt med å vente. På noe eller noen. Vi venter på familemedlemmer. Når vi er barn venter vi på å bli større. Vi venter på mennesker, vi venter på omstendigheter. Vi venter på den rette anledningen, eller vi venter på at forholdene skal ligge til rette.

Når det nå er advent, og mange av oss ser frem til jul – vi venter på at julen skal komme – er det viktig at vi benytter ventetiden til å gjøre andre ting. I den forbindelse har jeg valgt å lansere min adventskalender. 24 dager på rad vil det dukke opp en utfordring til deg som leser om å gjøre noe – i dag – som på en eller annen måte er ment til å gi deg som leser en bedre hverdag. Jeg skal gjøre utfordringene sammen med dere, og jeg skal selv fortelle om mine egne erfaringer uke for uke.

Frem til for ikke lenge siden var også jeg veldig opptatt av å vente. Hva jeg ventet på vet jeg egentlig ikke, men når jeg ser tilbake på livet fra her jeg står nå, så har jeg jammen brukt mye tid på å vente. Vente på at noe skulle skje, at noen skulle ta en beslutning, at noen skulle forstå meg, at en anledning skulle dukke opp, at en løsning på et problem skulle åpenbare seg. Jeg bestemte meg en dag for å slutte å vente. Ikke det at jeg med et nå har blitt verdens mest utålmodige mann, og nekter å vente på mennesker rundt meg. Nei, jeg har sluttet å vente på at «forholdene skal ligge til rette». Jeg har sluttet å bruke store deler av tiden min på å reagere på andres agenda.
Jeg har nemlig oppdaget at ved å fatte beslutninger og å gjennomføre de beslutninger jeg fatter, uten å vente på at «omstendighetene ligger til rette» så får jeg gjort uendelig mye mer enn før. Jeg har blitt produktiv og kreativ på en helt annen måte.

Det er i løpet av denne prosessen slagordet «Uten Handling Skjer Ingenting» dukket opp. For der ligger hemmeligheten. Hvor ofte venter vi ikke på at en beslutning skal fattes. Og hvor ofte tar det fryktelig lang tid å fatte denne beslutningen fordi den som skal fatte den er livredd for å bestemme noe som er feil. Mange av de beslutningen jeg fatter er vanskelige, og kan få store konsekvenser både for meg selv og for andre, men jeg tvinger meg likevel til å fatte dem, på den måten går jeg hele tiden videre.

Jeg leste en gang en setning som jeg ble veldig glad i; på engelsk lyder den slik:

«I understand that God did not put in me the ability to always make right decisions.
He did, however, put in me the ability to make a decision and then make it right».
– Sitat Andy Andrews

Med andre ord, så lenge jeg er i live har jeg anledning til å justere og endre de beslutninger jeg tar. Altså – det er bedre å faktisk GJØRE noe NÅ, enn å vente på at NOE skal SKJE som gjør at jeg får «lyst» til å handle. Vi kan velge å se på livet som noe som skjer med oss mens vi venter på å dø, eller vi kan velge å leve hver dag og å utnytte vår tid på best mulig måte. Og da må vi begynne med å ta beslutninger – og deretter gjennomføre det vi beslutter.

Så, da er det bare å komme i gang – hva venter du på?

God adventstid.