Vi velger selv!

Den kjente amerikanske forfatteren William Faulkner sa en gang: «En av de tristeste tingene med livet, er at det eneste mennesket kan gjøre 8 timer i strekk hver dag, dag etter dag, er å arbeide. Vi kan ikke spise i 8 timer, vi kan ikke drikke i 8 timer, vi kan ikke elske i 8 timer. Alt vi kan gjøre er å arbeide. Der er grunnen til at mennesket får seg selv og alle andre til å føle seg elendig og ulykkelig»

Tenk så trist. Å mene at man blir elendig og ulykkelig av å arbeide 8 timer hver dag. Da tenker jeg det er så uendelig viktig å finne glede i det man holder på med. Og ikke minst at vi må lære våre barn hvor viktig det er å være både stolt og glad, uansett hva vi holder på med!

Det er her It Is All Living filosofien blir så uendelig viktig. Et av mine forbilder, forretningsmannen og milliardæren Arthur Blank, som grunnla den amerikanske butikk-kjeden Home Depot, som eier Atlanta Falcons og Atlanta United Major League Soccer Club sier i sin bok Good Company:

«I believe in the philosophy that work should get confused with play. I don’t view it as work; I view it as play with purpose. Warren Buffett, who has lived nine decades, says that he keeps working because “I’m having a vacation every day. If there was someplace else I wanted to go, I’d go there.”»

Jeg oppdaget sitatet «It Is All Living» hos milliardæren Richard Branson, grunnleggeren av Virgin. Han sa altså: I don’t call work, work and play, play. It is all living

Så her er altså 3 av verdens rikeste menn som sier det samme: It Is All Living. Det er ikke forskjell på arbeid og fritid. Det er å leve. Det handler om å gjøre det beste av det du gjør, når du gjør det – uansett hva det er. Om du skrur i en skrue på jobben, bygger en mur i hagen, skriver en rapport, selger noe, fremfører noe, flørter med partneren din, oppdrar barna dine, spiser, drikker eller elsker, så handler alt sammen om å være tilstede i øyeblikket og å gjøre det beste ut av det du gjør!

Alt for mange ganger når jeg havner i samtaler med mennesker som er ulykkelige, så har de fokus på alt mulig annet enn det de har og det de gjør. De «skulle ønske at» og de vil alltid være et helt annet sted enn der de er. Men om vi heller lærer oss å trives der vi er – eller i det minste å gjøre det beste ut av den situasjonen vi er i – så har vi helt andre muligheter for utvikling. Om vi ikke gir opp, men arbeider for å bli flinkere til det vi driver med, så blir vi det. Men det tar tid!

En av mine nærmeste venner er glad i båter. Han har en riktig svær og dyr båt. Og når han legger til kai med denne saken – på over 60 fot – er det mange som himler med øynene og lurer på hva dette koster. Og sikkert skulle ønske at også DE kunne ha muligheten for å ha noe sånt – eller i alle fall råd til det. Men det de IKKE vet, er at min venn kjøpte sin første båt for sine egne sparepenger da han var 14 år ung. Penger han hadde tjent på å arbeide hver dag etter skolen. Dette fordi han fikk vite av sine foreldre, at om han ville ha den båten han drømte om, ja så måtte han selv skaffe penger til å kjøpe den. I dag er han 50. I 36 år har han brukt alle penger han har til overs på båt. Hans tre lidenskaper i livet er i denne rekkefølgen: Familien, Jobben, Båten. Han har spart, kjøpt billig og solgt med fortjeneste. Jobbet mer enn mange, spart mer enn mange, og brukt svært mye mindre penger på andre forlystelser enn de fleste. Hans lidenskap er båten. Og han våkner heller ikke opp hver morgen og tenker «uff, nå må jeg på arbeid». Nei, han våkner hver morgen og gleder seg over at han nok en dag skal få muligheten til å arbeide for å gjøre livet bedre for sin familie, sine ansatte og seg selv. Og han teller ikke timer. Han lever. Han gjør det beste ut av det han gjør og der han er, hver dag! Og han lever så til de grader opp til mottoet: Om du vil ha noe andre ikke har, så må du være villig til å gjøre det andre ikke gjør.

Hele poenget mitt er, at om du lærer deg å trives i din egen hverdag så blir livet et så uendelig mye mer hyggelig sted å være. Om du tenker over alt du KAN gjøre, og er så heldig at du FÅR LOV til å gjøre – så får du vanvittig mye bedre dager enn om du bare tenker på alt du MÅ gjøre. Og med den rette tankegangen så er sjansen ganske stor for at du også leverer bedre arbeid, bedre omsorg og bedre livskvalitet til både deg selv og de rundt deg. Det handler om å leve NÅ, gjøre NÅ – ikke hele tiden se frem til alt du skal gjøre ETTERPÅ! For etterpå – det kommer kanskje ikke. HER OG NÅ er det eneste vi har! Som tenåringsfar, som ser rundt meg på alle de «curling-foreldrene» som ikke utfordrer barna sine på noen ting, men bare rydder vei for dem uten å stille krav, så blir jeg urolig for alle de menneskene som nå er i ferd med å vokse opp og bli elendige og ulykkelige fordi de må arbeide 8 timer, hver dag, dag etter dag. Da må vi hjelpe hverandre å finne det gode i det vi gjør! Gleden over å gjøre det bra!

Og nok en gang, så starter prosessen på innsiden av hver og en av oss, med de valgene vi tar, hver eneste dag!

Gjør du det beste ut av her og nå?