Benytt tiden vel!

Ofte når jeg spør med-mennesker om hva de gjør for å utvikle seg, får jeg til svar at det har de dessverre ikke tid til. Ingen tid til å lese bøker. Ingen tid til oppdateringer eller studier. Jeg synes alltid det er imponerende når jeg opplever at noen nettopp har fortalt meg om alt de ikke har rukket å gjøre, for rett etterpå å gi et fyldig referat fra en eller annen TV serie, et realityshow eller en film. En typisk film tar i snitt 90 – 120 minutter. En kan lese og lære ganske mye på den tiden.

De fleste mennesker som arbeider eller studerer må reise en distanse for å komme til og fra. Jeg har tatt utgangspunkt i at en bruker 25 minutter hver vei til det stedet en skal, uansett om en sykler, går, kjører egen bil eller benytter offentlig kommunikasjon. 25 minutter hver vei gir 50 minutter hver dag. Ganger en dette med 5 dager, gir dette da 250 minutter i uken. Eller litt over 4 timer. Hver uke. Om vi da sier at vi arbeider 47 uker i året, så kommer vi til 11.750 minutter – som gir 196 timer, eller litt over 8 døgn – eller om vi deler på 37,5 – gir dette litt over 5 arbeidsuker PR ÅR! Denne tiden kan benyttes til å erverve seg kunnskap!
Forfatteren og motivatoren Zig Ziglar, som undertegnede er en stor fan av, lanserte i sin tid begrepet “automobile university”. Ved å ha tilgjengelig lydbøker og podcaster, kan en benytte tiden en er på farten til å “lese med ørene”. Jeg har ikke tall på alle de lydbøker, forelesninger, foredrag og podcaster jeg har inntatt de siste årene etter at jeg ble gjort oppmerksom på hva denne død-tiden kunne benyttes til!

Ofte når jeg holder mine foredrag, spør jeg forsamlingen om å rekke opp hånden om de har spist frokost i dag. De aller fleste hender kommer i været. Så følger jeg opp med å spørre hvor mange i salen som har en drøm. Igjen kommer de fleste hender i været. Men – SÅ spør jeg hvor mange i salen som har gjort noe for å komme et skritt nærmere denne drømmen idag, eller igår, eller i den foregående uken. Da er det ikke mange hender som kommer opp lenger. For meg er det like naturlig å sette av tid på å tilegne meg inspirasjon og kunnskap som det er å spise, og det er i bilen det skjer. Jeg kjører ca 25.000 kilometer i løpet av et år, og den tiden benytter jeg enten til å prate med mennesker i telefonen eller til å lytte til noe som tilfører meg kunnskap og inspirasjon. Med dagens smarttelefon teknologi er lydbøker, foredrag og podcaster lett tilgjengelig, og når jeg lager ukeplanene mine (som du kan lese om HER!) så sørger jeg også for at jeg har lastet ned tilstrekkelig materiale til at jeg har nok å lytte til iløpet av uken. For dette må også planlegges. Det er for sent å finne ut hva du skal høre på etter at du har startet reisen! Og når vanen er etablert, så finner du plutselig andre smutthull i tidsplanen din som kan benyttes til å hente inspirasjon. For det er jo faktisk KJEMPEGØY 🙂
250 minutter i uken til egenutvikling. Om du så bare benytter deg av halvparten, så er du iferd med å gi deg selv mye bedre vilkår for å nå drømmen din!

Benytter du tiden din?